• Huvudsponsorer

Fredag Fre 1 December Dec
Lördag Lör 2 December Dec
Torsdag Tor 7 December Dec
Lördag Lör 9 December Dec
Söndag Sön 10 December Dec
Tisdag Tis 26 December Dec
Torsdag Tor 28 December Dec
Lördag Lör 30 December Dec
Tisdag Tis 2 Januari Jan
Torsdag Tor 4 Januari Jan
Söndag Sön 7 Januari Jan
Torsdag Tor 11 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan
Lördag Lör 27 Januari Jan
Söndag Sön 28 Januari Jan
Lördag Lör 3 Februari Feb
Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Lördag Lör 3 Mars Mar
Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar

Rinkside: Nummer tjugo ska bli tio

12 april 2014 12:05

Nummer tjugo – men ingen är nöjd förrän vi nått nummer tio.
SM-finaler och mästerskap sedan 1976 – någon gång borde väl Färjestadsätarna lära sig att det aldrig går att räkna ut den här organisationen.


Det var en magisk kväll.

En sådan där vi upplevde i den då nya Löfbergs Lila Arena, då innan TV visade varenda pormask, skridskosnöre och felaktigt domslut i slowmotion från åtta vinklar.

Det var ett hallå i ladan långt före nedsläpp. Det var tjockt av bussar utanför. Solen sken, Ture Varg var där, livemusik i entrén, grönaochvita flaggor, glada människor. Det var slutspel. Niklas på plattan och en elektrisk hockeyfest med ett fantastiskt slut.

En magisk slutspelskväll att minnas.

Matchen kanske inte var lika magisk som Rickard Wallins finalfrälsning i templet i Jönköping 2006, men bra nära.
49 sekunder kvar och alla hade gett upp när Milan Gulas dunkar in ett drömmål och i sudden death frälser Fader Wallin sina undersåtar.

Ett sagoslut, en Buster-story. Som en hockeyns Kanon-Keen förde skridskorna honom dit där pucken låg fri att sättas i nät.
Den bespottade, hånade, ständigt ”mest överskattade” och uträknade Wallin.
Andra målet för kvällen, det fjärde på sex playoffmatcher.
Leverans.
Fantastiskt – men också ett kvitto på Wallins storhet; att leverera när det som bäst behövs. Trots trasig rygg och ett återuppbyggt självförtroende.

Färjestads playoffhistoria har bestått av stora målvakter och starka ledare. Stora spelare, viktiga kaptener både på och utanför isen.
Listan kan göras lång från Sterner och Conny, Lückner och Kent-Erik, Rundqvist och Loob, Jörgen och Norda och fram till Wallin och Tollefsen i det sena 2000-talets lag.

Du vinner med dina bästa spelare, så när centrallinjen Pettersson-Wentzel – Tollefsen – Wallin är på jobbet ombytta och färdiga att leverera är det lugnt. Den trion har varit makalöst bra i denna semifinalserie.
Bäst när det gäller. En finalserie kvar.

###

Det har varit en stormig säsong.

Båten skulle sjunka redan innan den hunnit ut från land, sade torrseglarna tryggt torrskodda på strandkanten.

Vågorna gick höga experterna pekade tidigt finger redan i början av seglatsen och sa att skeppet skulle sjunka, vad var det vi sa.
Att det var för gammalt och gistet. Att besättningsmännen var för gamla och svaga och tusen andra skäl till att det skulle bli en snedsegling som skulle sluta på botten och i livbåtarna.

Men Kapten Carlsson och hans besättning visade att de hade fel. Grundligt fel.

En långseglats ända ut till de kanadensiska öarna svetsade ihop besättningen att rida ut stormar och höga vågor. De kom tillbaka som ett nytt manskap.

Låt oss återkomma till Kapten Carlsson och hans besättning när båten är i hamn. Det finns anledning att skriva ett eget kapitel om hur de ridit ut stormen och styrt skutan vidare.
Och glöm inte redare Loob som dragit i de trådar som behövts.

###

Det är Färjestads tjugonde SM-final och inget lag har fler.
Tjugo finaler på 39 år.
Ett mäktigt facit som numera ställer Färjestad ensamt längst upp bland framgångsrikaste hockeyorganisationer genom tiderna.

En handfull av Djurgårdens finaler är från 20-talet, ytterligare några från 50-talet medan Färjestads alla finaler kommit sedan Elitserien (SHL) startade 1975.

Den första kom 1976, den senaste 2014. Från 2001 till 2006 spelade Färjestad sex raka finaler.
På de senaste 18 åren har Färjestad varit i final 11 gånger.

Att bibehålla en vinnarkultur över tid är svårt. Att bibehålla den över lång tid är ännu svårare.
Att vara där i över 35 år är nästan omöjligt.

Färjestad har lyckats bygga den framgångsrikaste organisationen i svensk ishockey, en organisation som haft en maktposition under snart fem decennier men som, år efter år, får tugga i sig diverse skit från olika håll på grund av framgångarna.

Där andra storklubbar hyllas för sitt konsekventa arbete ska det här monteras ner, skruvas sönder och sågas upp i bitar

Only in Sweden. Jante lives here.

Men låt andra hålla på, låt alla älta gammal surdeg och bli ännu avundsjukare och bittrare så kan vi övriga ha Familjefest i april varje år.
Överens?

###

Det är såklart långt kvar till att final 20 blir mästerskap 10.
Ni kommer att läsa både här och där att det (igen) är ”det gamla mot det nya” och bla bla bla.
Jag vet inte vad ”det gamla” är och tror inte ”det nya” är så glasklart heller för de som älskar att skapa en dramaturgi som passar för klick.

Det är klart att regerande mästarna och suveräna seriesegrarna Skellefteå är storfavoriter.
Men; en liten detalj att minnas när vi startar är att tre av de fem senaste mötena mellan lagen gått till straffar. Så mycket för suveräner och chanslösa.
Och att serieupplagan av Färjestad BK har mycket litet att göra med den som fick Löfbergs Arena att koka på fredagskvällen.

Sex av de åtta främsta platserna i slutspelets poängliga består av rakbladsvassa SAIK-forwards. På topp tio finns ytterligare tre från Växjö före Milan Gulas (5+3).

Det är kollektivet som är styrkan i den här upplagan av Färjestad.
Gruppen har via en djävulsk bergochdalbana vuxit sig stark och kittats ihop till en stark enhet via Kanada och botten av tabellen.

Så låt alla som vill tippa och gissa och skicka guldet norröver.
Vi andra väntar och ser.

###

Det kom från ingenstans, men var ingen tillfällighet – Milan Gulas kvitteringspuck som satt så perfekt i kryssribban att hälften vore nog.
Ett konstverk.
Två gånger i mittenperioden försökte Gulas med vinkelskottet från högerkanten. Båda gångerna smet det tätt utanför/över.
I den tredje, när allt hopp tycktes vara ute blev det tredje gången gillt. Ribba-in och snipern Gulas visade på nytt att en målgörare kan vara försvunnen och efterlyst och sedan dyka upp från ingenstans när han som bäst behövs.

Semi sex var Gulas bästa match i semifinalserien, men tjecken har minst två växlar kvar.
Men så länge han levererar på det här sättet är mycket förlåtet.

###

Semifinal sex var den första med hemmaseger, men följde ändå på nytt ett välkänt mönster från de tidigare matcherna; en stark Lakers-period i starten, en andra där Färjestad kom allt mer in i matchen och en tredje som var jämn och stod och vägde.
Det har varit två enormt jämna lag där små, små detaljer har vägt över åt ena eller andra hållet.
Jag tror i slutändan att det handlade mindre om taktik eller teknik, mer om slutspelsrutin, starkt målvakts- och försvarsspel, minimala misstag – och det där som sitter i väggarna, ni vet – och att hantera matcher av det här slaget.
Den lilla, lilla extraprocenten av playoffrutin som blir hundra när det står 99 lika.

###

Lakers var 49 sekunder från en match sju i Vida Arena och, kanske, en final.
Där tog det stopp och besvikelsen är så klart monumental över att vara nära men ändå tvingas ta semester.

Jag är svag för människor med förmågan att stå raka även i motgång. Människor som vinner och förlorar med en rak rygg och ödmjukhet nog att berömma och erkänna sina motståndare.

Sam Hallam klättrade högt på min lista efter semifinalförlusten.
Växjötränaren har med sin ledarstab byggt och kittat ihop en grupp med elva utländska spelare. Har fått gruppen att spela en attraktiv, snabb och modern hockey som är grymt svår för motståndarna att öppna upp – men samtidigt fartfylld nog för att vara sevärd och attraktiv.
En tulipanros som är lätt att säga men svår att göra.

Hallam kunde varit djävulskt bitter och besviken - här fanns chansen att frälsa hela Småland med en SM-final och så snubblar laget en meter från målsnöret. Bittert såklart men Hallam var stor i stunden, berömde Färjestad, hyllade matchserien och gick ut med en rak rygg och pluspoäng i ryggsäcken.

Snyggt, värdigt. Respekt.

Sex backar och tio forwards i Lakers sägs sitta på gällande kontrakt även över nästa säsong. I dessa tider av out-klausuler är det såklart ingen garanti men stannar bara flertalet är Lakers med i fighten om SM-guldet nästa år, det tippar jag redan här och nu.

Varför inte en final mot ett nybyggt Färjestad BK?
Kom ihåg var ni läste det först.

###

### Räkna med att läsa och höra massor om ”grishockey” och ”köttmur” de närmaste veckorna.

### Kom ihåg att Växjö hade fem raka i serien och var favoriter mot Färjestad.

### Kanske litet om ryggsäckhockey också. Bara att svara som klubben gjorde på sjuttiotalet när laget pekades ut som ett soplag av hockeyindianerna på västkusten; med ramsan ”Sopa på FBK.”

### Igen; Fredrik Pettersson-Wentzel!

### Glöm inte Clas Eriksson, Radek Hamr och Erik Granqvist. Maskinister på Leif Carlssons kommandobrygga.

### Rickard Wallin!

### ”Vi ska ge dem en jävla fight”. Ole-Kristian Tollefsen.

### Ett bra dokument om en guppig säsong av Jonatan Lindquist i Expressen.

### Long Ryders, Linda Ronstadt, Los Lobos. Nick Lowe, Lindi Ortega. Expressen-Mats Olssons spellista Pådden 30 på Spotify är skön lyssning.

### ”Det är ett kompakt lag som hela tiden jobbar stenhårt samtidigt som de också har ett riktigt bra målvaktsspel. Men Färjestad ställer också om väldigt snabbt offensivt och de har en hel del kreativa och duktiga forwards som vi får se upp med.” Skellefteåcoachen Hans Wallsson till norran.se

### Svenska Vagabond Ways är värda en chans. Countryrockveteranerna Totte Bergström, Christer Jonasson (från FJK) och Basse Wickman spelar snygg, smart och slickad svensk countryrock med västkustsolglitter i gitarrerna. Still Running är ett strålande sommarspår.

### Tipsen i kommentarfälten i Norran pendlar mellan fyra och fem matcher.

### ” Det Växjö Lakers vi sett nu är inget färdigt guldbygge, men man bär redan konturer av en framtida svensk mästare.” Daniel Enestubbe i Smålandsposten.

### Mot norr!