• Huvudsponsorer

Fredag Fre 1 December Dec
Lördag Lör 2 December Dec
Torsdag Tor 7 December Dec
Lördag Lör 9 December Dec
Söndag Sön 10 December Dec
Tisdag Tis 26 December Dec
Torsdag Tor 28 December Dec
Lördag Lör 30 December Dec
Tisdag Tis 2 Januari Jan
Torsdag Tor 4 Januari Jan
Söndag Sön 7 Januari Jan
Torsdag Tor 11 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan
Lördag Lör 27 Januari Jan
Söndag Sön 28 Januari Jan
Lördag Lör 3 Februari Feb
Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Lördag Lör 3 Mars Mar
Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar

Klart för final 20

11 april 2014 22:08

Färjestad är i final, lagets 20:e SM-final, efter en gastkramande match i semifinal sex mot Växjö. Gästerna tog ledningen med 1-0 och 2-1 och verkade ha full kontroll på matchen. Men med 49 sekunder kvar kunde Milan Gulas kvittera till 2-2 med ett kliniskt avslut i vänsterkrysset. I förlängningen dominerade Växjö men efter 9:04 kunde Rickard Wallin avgöra med sitt andra mål för kvällen.


Första perioden Om det var Färjestad som började med att spela bortahockey och främst försvarade sig eller om det var Växjö som var starka låter jag vara osagt men gästerna tog tag i taktpinnen från första nedsläpp. Man dominerade spelmässigt men hade svårt att komma in på mål och skapa några heta målchanser.
I tionde minuten åkte FBK på en utvisning men man spelade mycket aggressivt och enda farliga skottet från Erik Josefsson räddade FBK-målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel säkert.

Bortadominansen underströks av att skottstatistiken var 0-8 efter tolv minuter. sen såg vi en kraftig scenförändring där FBK tog tag i spelet. Först kom Patrik Lundh och Per Åslund i två mot en-läge och den sistnämde fick skottläget. Växjömålvakten Teemu Lassila gjorde dock en briljant sidledsräddning på direktskottet.
I nästa byte drog Växjö på sig en utvisning och nu visade hemmalaget upp ett mycket bra spel i powerplay. Man hade flera bra skott från Ville Lajunen och Christian Berglund men Lassila höll tätt.

FBK fortsatte att styra spelet när Växjö blev fulltaliga och Milan Gulas höll på att göra en lite kopia på senaste målet nere i Växjö. Han bröt in från vänsterkanten och tryckte sig mot mål men skottet smet tätt utanför högerstolpen. Med minuten kvar kom backen Niklas Arell på en egen raid och skött lite oväntat men puckan hamnade rakt i plocken på Växjökeepern.
0-0 i paus efter 8-10 i skott.

Andra perioden FBK inledde bäst och Christian Berglund hade ett jätteläge efter knappt två minuter men dröjde lite med skottet och då hann Växjömålvakten över i sidled och räddade. Spelet hårdnade och domarna började få lite att stå i, de släppte flera mycket tveksamma förseelser och det var Växjö som tjänade på det. FBK fick ändå ett powerplay men man fick inte till några vassa chanser, istället var det Jani Lajunen som hade skott och retur på en kontring men FBK-målvakten var stark i närspelet.

I nionde minuten ökade Växjö trycket och det var hete Roger Rosén som stod för avsluten. Först hade han skott och egen retur som PW räddade, sen kom ett backsott som PW lämnade retur på och Rosén var kall på returen när han rundade liggande spelare och la in en isuck till 1-0.

Exakt minuten senare hade Joakim Nygård pucken bakom Växjömålet, han bröt fram och försökte forcera in pucken men Lassila höll tätt. Flera bråk ledde till dubbelutvisningar och FBK dominerade spelmässigt. I femtonde minuten fick FBK ett nytt powerplay och kvitteringen hände i luften men Magnus Nygrens skott satt i vänsterstolpen. Växjö redde ut läget och kom tillbaka i slutminuterna där Tomi Kallio hade öppet mål till utökad ledning när FBK-målvakten var ur position men han lyfte pucken utanför målramen.
0-1 i paus, skotten var 15-13 i FBK-favör.

_**Tredje perioden

F**_BK inledde bäst och den välförtjänta kvitteringen kom redan efter 1:35. Joakim Nygård tryckte in sig mot mål från vänsterkanten och gick bakom målet. Han släppte dock pucken lurigt på första stolpen och där kom Rickard Wallin som fick träff, pucken for in över benskyddet på Lassila via en Växjöklubba. De 8.306 explodera av lycka i Löfbergs Arena!

Målet tände hemmalaget någon minut innan Växjö tog över spelmässigt. Ledningsmålet kom också logiskt efter en snabb spelvändning i sjätte minuten. David Åslin stod för uppåkningen på vänsterkanten och inspelet snett bakåt till Johan Markusson var perfekt, det snabba skottet satt otagbart för PW i hemmakassen.

FBK fick två raka möjligheter i powerplay men var stressade av mycket aggresiva Växjöspelare och hade svårt att skapa mer än några långskott som Lasila hade full kontroll på.

Tiden rann iväg för FBK men med minuten kvar fick man till en blixtrande spelväning. Jack Connolly fann Milan Gulas i hög fart på högerkanten han fick på ett snärtigt handledsskott som satt perfekt i bortre krysset. Pucken gick in via kryssribban och studsade ner innanför mållinjen. Ett kliniskt avslut av FBK´s spelcielle måltjuv med endast 49 sekunder kvar av ordinarie tid. Ett något ologiskt mål då Växjö haft full kontroll på spelet sista tio minuterna.
Växjö hann få ett jätteläge att avgöra med 21 sekunder kvar då Tomi Kallio spelade fram Dennis Rasmussen i friläge. Växjöforwarden hamnade dock nära mål och PW avvärjde starkt.
2-2 efter tre spelade perioder och sudden death väntade, precis som förra matchen i Karlstad.

Fjärde perioden

Växjö fortsatte att styra spelet de första minuterna och hade ett fast grepp om händelserna. FBK fick ägna sig åt att freda sitt mål och spela pucken ut egen zon de första fem minuterna. Hemmalaget orkade så småningom lyfta upp spelet och få till några egna avslut. Det märktes att det gällde väldigt mycket för båda lagen hade med sig gott om spelare hem i defensivjobbet.

Efter 9:04 kom avgörandet då FBK skapade hårt tryck mot Växjökassen. Efter skott av Ville Lajunen och Joakim Nygård kunde Rickard Wallin komma först på en retur som han fick in i röran framför Växjömålet. 3-2 och semifinalen var avgjord!

Rättvist? Nja, kanske inte sett till spelet men det handlar om att göra mål och att vinna matcher, DET gjorde FBK bäst i semifinalen.