• Huvudsponsorer

Fredag Fre 1 December Dec
Lördag Lör 2 December Dec
Torsdag Tor 7 December Dec
Lördag Lör 9 December Dec
Söndag Sön 10 December Dec
Tisdag Tis 26 December Dec
Torsdag Tor 28 December Dec
Lördag Lör 30 December Dec
Tisdag Tis 2 Januari Jan
Torsdag Tor 4 Januari Jan
Söndag Sön 7 Januari Jan
Torsdag Tor 11 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan
Lördag Lör 27 Januari Jan
Söndag Sön 28 Januari Jan
Lördag Lör 3 Februari Feb
Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Lördag Lör 3 Mars Mar
Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar

Tollefsen nummer 55 i favoritlaget

17 april 2012 08:14

Det började i gamla Färjestads Ishall som nioåring.
Fortsatte med spel i Skåres hockeycup.
Igår var Ole-Kristian Tollefsen tillbaka som 27-åring och nu som ny back i Färjestad BK.
- Färjestad har alltid varit mitt favoritlag, ända sedan jag var liten grabb hemma i Norge, säger han.


Tollefsen är uppvuxen i Nes mellan Kongsvinger och Oslo, två timmars bilresa från Karlstad, och fickm redan i unga år följa med en granne till Karlstad på hockey. En stor upplevelse som satt sina spår.

Nu är han tillbaka, på måndagen var det rundvandring och sökande efter ett boende tillsammans med hustrun Guro, sonen Filip och Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.

Många ser Tollefsen som en ny Jonas Frögren, en jämförelse som han av respekt för Frögren inte är helt bekväm med.
- Det är stora skor att fylla, säger han. Jag vet att han har en speciell plats i fansens hjärta och jag är inte här för att ta över den, bara att spela så bra jag kan och hjälpa laget.

Likheten i spelstilen finns där.
- Vi är båda fysiska spelare, säger Tollefsen som återkommer till Karlstad och Färjestad i juni för att ansluta till barmarksträningen. Efter VM-spel med Norge.
- Jag hoppas få några veckors ledigt efter VM, funderar Tollefsen med en blick på chefen Rundqvist.

Det fanns flera tungt vägande skäl för att det blev just Färjestad när Tollefsen nu lämnar Örnsköldsvik.
- Ett är att i Färjestad en klubb där man alltid har chansen att vinna något stort, klubben är alltid med när det avgörs. Dessutom spelade naturligtvis närheten hem till Norge in, säger han.

Färjestads norska nyförvärv är en rutinerad pjäs. Han har 163 NHL-matcher, 138 i AHL och 93 Elitseriematcher. Han har under en rad år tillhört de ledande spelarna i det norska A-landslaget. Med sina 188 cm och 95 kg har han gjort sig känd som en tuff tacklare och med ett kraftfullt defensivt spel i den egna zonen.

Tollefsen är uppvuxen i Nes men startade hockeykarriären när han som 16-åring flyttade till Lillehammer där han spelade två säsonger innan han hösten 2002 som 18-åring tog steget över till nordamerika för spel med Brandon Wheat Kings i WHL.

Eter två framgångsrika säsonger där han svarade för 50 poäng på 96 matcher från sin backposition hamnade han i AHL-laget Syracuse Crunch och via Dayton Bombers fick han säsongen 05/06 NHL-debutera för Columbus Blue Jackets som draftade honom som nummer 65 i tredjerundan 2002. Det gör Tollefsen till den norrman som gått näst högst i draften - efter Färjestads Marius Holtet som samma år i andra rundan valdes av Dallas som nummer 42.

På tre säsonger i Columbus blev det 271 utvisningminuter på 145 matcher innan han sommaren 2009 gick till Philadelphia Flyers som free agent, bara för att på nytt i februari tradas vidare till Detroit Red Wings där han dock hamnade i Grand Rapids farmarverksamhet säsongen ut.

Våren 2010 valde han att flytta hem och skrev på för Modo där han på två säsonger spelat 93 elitseriematcher (3+11). Den senaste säsongen tog han steget upp från assisterande till kapten i Modo, en roll han också hade i det norska landslaget i den senaste VM-turneringen.

I Färjestad har tröja 55 blivit ledig efter Martin Sevc och den tar Tollefsen gärna över.
- Jag blev tilldelad 55 första gången jag kom över till Columbus rookiecamp och det har hängt kvar sedan dess, säger den nye FBK-backen som använde samma nummer i Modo där han också var lagkapten.