• Huvudsponsorer

2010-talet

2010-talet


2010-2011

Trea i Elitserien och SM-guld nummer 9.
När 55 grundserieomgångar var spelade hade tre lag samlat ihop 96 poäng. HV71 vann serien på +30 i målskillnad, målen fördelade 173-143. Färjestad BK blev tvåa, även med +30 men med fördelningen 154-124. Skellefteå trea på samma poäng men med +28 i målskillnad.

Färjestad BK hade lockat hem profiler som Christian Berglund, Rickard Wallin, Pelle Prestberg och Jonas Frögren och gick för guldet.
Kvartsfinalmotståndare var Brynäs. En matchserie där Färjestad gick ut stenhårt och vann första med 7-3. Det följdes upp av en seger i förlängning i Gävle varefter Brynäs kontrade med en suddenseger i Karlstad. Sedan tog Färjestad två raka segrar och var klara för semifinal där man ställdes mot AIK. Semifinalen vann Färjestad med klara 4-0 innan det var dags för final mot Skellefteå.

En finalserie som slutade 4-1 till Färjestad BK där avgörandet fälldes hemma i Löfbergs Lila Arena inför 8555 jublande supportrar. Anders Bastiansen utsågs till slutspelets MVP, priset till slutspelets mest värdefulla spelare. Målvaktsparet Alexander Salak och Christopher Nilstorp var på många sätt nycklar till framgången.

2011-2012

Sexa i Elitserien och utslagna i semifinal.
Mästartränaren Tommy Samuelsson flyttade utomlands och ersatten med den från Bofors IK hämtade Niklas Czarnecki. Men efter en knackig säsongsinledning fick Czarnecki den 18 januari 2012 lämna Färjestad och ett team med Leif Carlsson som huvudtränare och Jörgen Jönsson och Erik Granqvist som assisterande tog över i båset.

Laget slutade sexa i serien och fick i kvartsfinalen ta sig an HV71. En matchserie som Färjestad BK tog hem med 4-2 i matcher. Semifinal mot Brynäs och seger i förlängning i den första matchen. Men en annan incident som troligen blev avgörande för hela semifinalserien var den ögonskada som Christopher Nihlstorp åkte på när Brynässpelaren Sebastian Wennström fått in en klubba genom gallret i masken. Efter det vann Brynas fyra raka matcher och gick till final. En final de sedermera vann efter 4-2 i matcher mot Skellefteå.

2012-2013

Tvåa i Elitserien och utslagna i SM-semifinal.
En något kaosartad säsong för ligan. NHL-lockouten ledde till en långdragen kontrovers kring om NHL-spelare skulle få tas in på korttidskontrakt. Elitserieklubbarnas egen organisation Svenska hockeyligan beslöt att förbjuda sådana kontrakt eftersom det skulle riskera klubbarnas ekonomi. Modo, Frölunda och Brynäs tog dock in NHL-spelare ändå, vilket ledde till slitningar mellan klubbarna.

Samtidigt blev frågan juridiskt utredd: Konkurrensverket gav det preliminära beskedet att Hockeyligan inte fick förbjuda enskilda klubbar att ta in spelare, men Marknadsdomstolen gav ett utslag åt andra hållet och slog fast att förbudet var juridiskt korrekt. Slutsatsen blev därmed i praktiken ett nej till NHL-kontrakten.

Det här blev annars en säsong där vi lärde oss att älska en amerikan vid namn Chris Lee. Han hämtades från Tyskland och ingen hade direkt hört talas om honom och han utmålades som en flopp. När säsongen var slut fanns det många som var av den åsikten att Färjestad BK aldrig haft en bättre back än Chris Lee. Han vann den interna skytteligan med sina 41 poäng som späddes på med ytterligare 12 i slutspelet. Ett slutspel som gick via Modo i kvartsfinalen (4-1 i matcher) till en semifinal där Luleå blev för svåra. Färjestad slogs ut med 4-1 i matcher och det var också de sista matcherna i Färjestadströjan för Chris Lee, Alexander Salak och Marcus Paulsson för att nämna några.
I European Trophy gick Färjestad BK till finalspelet i Bratislava där det blev förlust i finalen mot Luleå.

2013-2014

Femma i SHL, förlust i SM-final.
En på många sätt strulig säsong. Inledningen blev tuff och laget låg i tabellens botten. Den 15 oktober meddelade sportchefen Jörgen Jönsson att han lämnar Färjestad BK. Håkan Loob tog över och satte sig in i jobbet. Den 5 december kom beskedet att assisterande tränaren Andreas Johansson fick lämna sitt uppdrag. Ersättare blev Clas Eriksson.
Under hösten lyckades man ändå kvalificera sig för slutspelet i European Trophy som den här gången spelades i Berlin. Färjestad nådde final men det blev där förlust mot finska JyP.

Under OS-uppehållet bjöds Färjestad BK in, som första europeiska lag, att spela AHL’s All-Starmatch. Matchen, som spelades i St Johns i Newfoundland i Kanada, föregicks av en skills competition. Där satte Magnus Nygren nytt rekord i hårdaste skott med sina 104,6 mph (168,34 kmh). AHL All Star vann dock både Skills och den efterföljande matchen. Resan fortsatte till Toronto för en match med Toronto Marlies. En match som gick till förlängning men som vanns av kanadensarna.

Resan beskrivs som en av anledningarna till den vårsäsong som följde efter.
Kampen om en av de sex direktplatserna i kvartsfinalen pågick ända in i slutet. Väl där ställdes Färjestad BK mot Brynäs i kvarten. En serie som slutade 4-1 till Färjestad BK. Efter den tidigare mardrömsliknande säsongen så sågs ett avancemang som en fin framgång.

I semifinalen ställdes man mot Växjö Lakers i en serie som kom att präglas av bortasegrar. Först i semifinal 6 i Löfbergs Arena så kunde den första hemmasegern bärgas. När Milan Gulas kvitterade Växjös ledning med endast 49 sekunder kvar av tredje perioden så kom också säsongen högsta måljubel. När sedan trotjänaren Rickard Wallin, nio minuter in i förlängningsperioden, fick in pucken till 3-2 kändes det som taket på Löfbergs Arena skulle lyfta.
Färjestad BK var klara för sin 20:e SM-final. En final som Skellefteå ganska enkelt kunde spela hem med 4-0 efter att Färjestad nog tömt det som fanns i semifinalen.
Under hösten bytte också Löfbergs Lila Arena namn till Löfbergs Arena.