• Huvudsponsorer

Sommarläsning: Martin Johansson

27 juni 2017 11:00
Sommarläsning

Martin Johansson – skånepågen som alltid känt sig hemma i Karlstad – har nu slagit ner bopålarna i solstaden för gott.
– Det blir här vi kommer att bo även efter karriären, säger han.


Vi sitter och pratar i solskenet. De svarta solbrillorna sitter där de ska. Martin Johansson verkar vara en lycklig man.
– Det känns så himla skönt att vara här igen. Eftersom både farsan (Lasse) och farbror Gunnar spelat här, Gunnar har ju också varit ledare här länge, så har Karlstad alltid känts som hemma, säger han.

Men vi börjar i andra änden.
Martin började spela sin hockey i Landskrona, och spelade med ett bra gäng som höll hög klass i sin ålder. Ju äldre de blev, ju svårare blev det att utvecklas i Landskrona. Flytten gick till Malmö.
– Det blev ju något annat såklart. Mer möjligheter och en större klubb, men när chansen att få flytta till hockeygymnasiet i Karlstad och Färjestad så var det aldrig några tveksamheter.

När vi nu sitter här, många år senare, så är det en annan Martin än den som gjorde sina första matcher i a-laget. En kille som genom sin hockeyresa samlat på sig värdefull rutin och som också kommit till en del insikter.
– När man tänker tillbaka på de säsonger jag gjorde i Färjestad så gnager det lite att man inte klev fram mer än man gjorde. Det var inget lätt lag att slå sig in i med Jönssonligan och resten av gänget. Men med lite eftertanke så skulle man nog ha vågat mer än vad man gjorde då.

Det blev en utlåning till Mora och allsvenskan i slutet av 2009, en utlåning som inte var helt enkel.
– Mora ville såklart inte låna en spelare som helt plötsligt kunde kallas tillbaka så det var därför vi kom överens om att jag skulle stanna säsongen ut, säger han.

Det blev ytterligare två säsonger i dalaklubben och poängproduktionen började ta fart på allvar.
– Mer speltid och mer förtroende, då växer man som spelare och vågar mer. Låter enkelt, men ibland behöver det inte vara svårare.

Resan gick sedan vidare till Brynäs där Martin fick bara med och bidra till SM-guldet 2012. En säsong som såklart sitter etsad i minnet.
– Vi hade ett bra och jämnt lag, och när slutspelet kom så var det som om vi alla lade i ytterligare en växel. Det var en häftig känsla och ett guld är ett guld.

Det blev ett ytterligare, något skadebenäget, år i Brynäs innan flyttlasset gick till Örebro. En klubb där Martin på riktigt blev en viktig lagkugge.
– Det var bra i Örebro. Mycket förtroende och mycket speltid, vilket gjorde att jag vågade mer och målen och poängen började trilla in. Då kändes det på riktigt att jag nog ändå var ganska duktig på det jag gjorde.

Säsongen 2014-2015 slutade han femma i poängligan med sina 46 poäng, där hans 24 fullträffar belönade honom med en andraplats i skytteligan.
– Min bästa säsong helt klart. Kändes som allt stämde och det var en härlig känsla.

Med ytterligare två år blev det fyra totalt i Närke. Nu har han dock flyttat hem till Värmland igen. För även om han låter allt annat än värmländsk så är det här han känner sig hemma.
– En känsla som alltid funnits där, som jag sade tidigare. Nu kan jag bara ta bilen och åka tio minuter för att hälsa på släktingarna och framför allt brorsan. Allt var ju aningen bökigare förut, trots att det bara är en dryg timme till Örebro. Man ska packa och planera för att det ska funka. Nu bara drar man. En vardagslyx som är värd mer än vad folk kan ana, säger han nöjt.

Brorsan Marcus ja, ett firat NHL-proffs som spelar tillsammans med några av ligans bästa spelare.

Är det en avundsjuka mot lillebror eller är du mest stolt?

– Nej nej, jag är så sjukt stolt över honom. Att få åka över och hälsa på och se honom spela är, ja vad ska man säga…en ren njutning!

Är han så bra för att han haft en storebror att sparra med tror du?

– Jag har ju alltid hävdat det, skrattar han.

Det går inte att ta miste på att Martin håller av sin bror väldigt mycket. Det värmer att se och höra honom prata om sin lillebror. Det är kärlek helt enkelt. Något som kommer familjerna väl till pass under sommaren då ”Mackan” är hemma i Karlstad.
– Just att det nu bara är att ringa och säga att jag tittar över en stund, ta med fru och barn och bara hänga med hans familj. Måste nog ändå erkänna att det just nu är deras lilla dotter som drar mest. Den åldern springer så lätt förbi, men nu har vi möjligheten att få delta. Återigen, den vardagslyxen värderar jag oerhört högt.

I skrivande stund så har Martin och familjens örebroäventyr avslutats då de sista sakerna i det gamla huset nu anlänt till Karlstad.
– Känns skönt. Nu flyttar vi in i ett hus på Skåreberget i augusti. Tills dess får vi hyra en lägenhet här längs älven på Färjestad och livet kunde just nu inte vara bättre. Jag har fått träna på bra helt utan smärtor och gänget i laget är kanon. Det känns som om vi har ingredienserna för att göra något riktigt spännande kommande säsong.