Sen kvittering gav poäng

25 september 2014 21:36

Djurgården - Färjestad 2-1 (0-0, 0-0, 1-1, 1-0)


Första perioden: Färjestad fick en bra start på matchen och de första minuterna var det mesta av spelet i Djurgårdens zon. Färjestad tilldömdes också en straff efter att Joakim Nygård tagit sig igenom och var nära att få ett bra läge framför Mikael Tellqvist, Jakub Klepis tog straffen. Klepis fintade ner Tellqvist, men backhandlyftningen gick över ribban.

Djurgården fick ett gyllene läge att ta ledningen i matchen efter 4:04 när Jesper Jensen och och Klepis visades ut i samma spelsekvens, hemmalaget fick chansen i fem mot tre i två minuter.

Djurgården höll i pucken och spelade runt, men ett riktigt bra försvarsspel av FBK genom bland annat Wallin och Tollefsen gjorde det svårt för hemmalaget. De skott som letade sig igenom var Pettersson-Wentzel med på, och FBK redde ut det numerära underläget.

Efter utvisningarna var det Färjestad som fick ett visst grepp om matchen, man var lite hetare i närkamperna och hade lite fler lägen även om det inte skapades så öppna chanser. Färjestad spelade med en hög forechecking och aggressivt spel.

Lagen fick varsin chans i powerplay i den första perioden, men det blev inga mål åt något håll så ställningen var 0-0 efter 20 minuter.

Andra perioden: Färjestad skapade längre anfall och skapade tryck i Djurgårdszonen under inledningen, hemmalaget försvarade sig bra och såg till att det inte blev så öppna lägen för FBK. Djurgården skapade sina chanser genom spelvändningar, bland annat var Marcus Sörensen på väg igenom men Shawn Lalonde avstyrde framför PW.

Fem minuter in i mittenakten fick Djurgården ett visst grepp om taktpinnen och skapade under några minuter lite längre anfall och hade några bra målchanser. Bland annat hade Mattias Guter ett par bra lägen, men PW var med på noterna.

FBK arbetade sig in i spelet igen och började skapa längre anfall igen, även om Djurgården började sätta högre press och gjorde det svårare för Färjestad att bygga upp sina anfall från egen zon. För Färjestads del vare det Milan Gulas och Anton Hedman som var närmast att göra mål.

Den andra halvan på perioden var jämnare spelmässigt, båda lagen skapade långa anfall och bra chanser. Hillding hade bra läge i powerplay när han avlossade ett direktskott från slottet, men Tellqvist var med och stoppade. Steve Saviano höll sig framme för Djurgården och hade ett par bra lägen från nära håll, men PW reagerade snabbt och räddade.

Två lag som försvarade sig bra och två bra målvakter gjorde att det var mållöst även efter två perioder.

Tredje perioden: Färjestad fick inleda den tredje perioden i powerplay efter att Mikael Ahlén dragit på sig en utvisning i slutet av mittenakten. Jakub Klepis hade en farlig styrning redan efter 15 sekunder, men Tellqvist fortsatte att storspela. Strax efter att Djurgården blivit fulltaliga hade Jesper Jensen en riktig kanon från sin backplats, Tellqvist svarade med en riktig tv-plock.

Djurgården fick chansen i powerplay efter knappt sex minuter. Färjestad visade prov på ett riktigt bra boxplay där hemmalaget hade svårt att få igång sitt spel. Det var därför lite överraskande när Djurgården tog ledningen efter 6:53. Markus Nordlund avlossade ett skott från blålinjen, PW räddade och styrde ut åt sidan. Mattias Guter höll sig framme och fick tag på pucken och hittade en lucka vid förstastolpen innan PW hann över, 1-0.

Efter knappt nio minuter fick Rickard Wallin öppet läge framför Tellqvist, men Wallin hakades i skottögonblicket. Istället för kvittering fick FBK spela boxplay då Wallin visades ut efter att inte ha varit helt nöjd med domarinsatsen. FBK visade åter upp ett riktigt bra boxplay och den här gången fick Djurgården ingen utdelning.

Djurgården försvarade sig bra och stängde ytorna på isen och gjorde det svårt för Färjestad att komma in på mål under de avslutande minuterna. Med 1:34 kvar chansade man med en extra utespelare och PW i båset, men Djurgården försvarade sig riktigt bra och gjorde det svårt för FBK. Men precis som tidigare under säsongen så reste sig Färjestad i slutsekunderna. Daniel Gunnarsson försökte trycka in pucken från sidan av kassen, Tellqvist var tät efter isen men pucken gick rakt ut i banan. Linus Persson kom direkt från avbytarbåset, lämnades ensam i mitten och nöp till direkt, 1-1 efter 19:57.

Förlängning och straffar: Förlängningen bjöd på ett mer avvaktande spel än tidigare under matchen, även om det skapades chanser så var det ingen av målvakterna som behövde storspela för att hålla liv i matchen. Färjestad fick till ett visst tryck under de avslutande minuterna, men känslan var att den här matchen skulle avgöras på straffar. Färjestad vann i skotten i förlängningen med 2-0.

Det krävdes bara fyra straffar för att avgöra matchen då Djurgårdens Guter och Samuelsson satte sina straffar, samtidigt som Tellqvist stoppade straffarna från Gulas och Klepis.

Extrapoängen gick därmed till Djurgården som fortsätter att vara stabila på hemmaplan.

Nästa match för Färjestads del är på lördag, då Frölunda kommer på besök.