Fredag Fre 3 September Sep
Tisdag Tis 7 September Sep
Lördag Lör 11 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Torsdag Tor 23 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Söndag Sön 10 Oktober Okt
Tisdag Tis 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Idag 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Lördag Lör 13 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Söndag Sön 21 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov

Mattias är spindeln i det medicinska nätet

15 november 2017 16:00
I huset

”Welcome to Hell” är kanske inte det mest välkomnande man kan höra. Men i det här fallet är det precis tvärt om. Inne hos Mattias Hell och det medicinska gänget råder oftast en varm stämning.
– Det är så vi vill ha det. Det ska vara harmoni, säger han.


Han är nu inne på sin 11:e säsong i Färjestad BK. Som medicinskt ansvarig har Mattias Hell ett stort ansvar när det kommer till spelarnas hälsa och kommunikationen kring det.
Men han och hans team är också en ventil för spelarna.
– Inne i vårt rum vädras allt möjligt. Det kan vara allt från skador, rehabträning, musik eller bara rent trams. Det ska vara en skön stämning när de är hos oss, och när vi behöver slå om till allvar så är det aldrig några problem. Jag kan inte berömma teamet nog, för det är en grupp sköna och väldigt kompetenta individer, säger han.

Under eftermiddagen, innan matchen mot Luleå, tog undertecknad och Mattias en promenad i det kylslagna Luleå. En fin dag med krispig luft, och med en något låg sol som lyste upp längs vattnet.
– Det här är harmoni, balsam för själen, säger han medan han tittar ut över vattnet där isen, i de innersta vikarna, börjar växa till.

Och det är just harmonin som gör att Mattias gillar det han gör. Att vara tillsammans med människor och att på sitt sätt hjälpa dem med de problem som kan uppstå under loppet av en säsong. Han är ansvarig för det medicinska teamet som finns runt laget, ett uppdrag som inte är helt enkelt.
– Vi ställs ju ibland inför problem som vi kanske inte själva har lösningen på. Då är det bra att ha ett nätverk av specialister som vi kan vända oss till. Utvecklingen går framåt, men vi är fortfarande ganska långt efter t ex fotbollen. Där finns idag en mängd analysverktyg som ger massor av svar på ibland komplexa frågor. Saker som ibland kan hjälpa till att ställa en bättre diagnos på en skada, eller varför och hur den kommit till.

Likt all annan vårdpersonal råder sekretess för Mattias och hans kollegor. En viktig del i hans jobb, då det ibland finns ett stort intresse för spelare som ådragit sig skador eller är frånvarande av annan anledning.
– Just patientsekretessen är något vi är hårda på. Vi får inte lämna ut några som helst uppgifter om en spelare om den inte själv godkänt detta. Sen finns det andra parametrar i det där, men just patientsekretessen är viktig. Vill inte spelaren själv berätta, eller ger oss godkännande att göra det så gör vi det helt enkelt inte, säger han.

Men det är inte bara fysiska skador som avhandlas inne i sfären för det medicinska teamet. Det pratas om allt möjligt, och det kan ibland även vara personliga saker som en spelare känner för att vädra och det som sägs där stannar där.
– Det handlar om tillit. Vi i teamet är jätteberoende av just tilliten, och jag antar att det känns likadant för spelarna. De måste kunna känna att de kan komma till oss med vad helst bekymmer de nu må ha utan att vara rädda för att det ska gå vidare.

Innan en skadad spelare kan återgå i träning eller match måste de få klartecken av teamet. Ett stort ansvar, där det ibland kan finnas läge för konflikter. Det är dock inget han känner är ett problem.
– Vi har en jättebra dialog i hela ledarteamet och de vill ju heller inte skicka ut en spelare som inte är helt okej. Så det finns en gemensam respekt för var och ens yrkesroll.

Ibland kan det upplevas att ”laget har jättemycket skador”. Något som ibland kanske upplevs värre än vad det faktiskt är.
– Det finns statistik på det där. Den visar att ett SHL-lag i snitt har c:a 2,5 spelare på skadelistan per match räknat över en hel säsong. Ibland kan de ju komma i klump, som vi nyss haft på backsidan, och då får man ju gå lite hårdare på de som är friska. En trött och sliten spelare lider alltid högre risk för att bli skadad. Så det är vår prioritet att få skadade spelare i speldugligt skick så fort som möjligt, men vi tjänar aldrig på att ha för bråttom, säger han.

Efter ett varv på gatorna i Luleå blev kaffesuget alldeles för stort så vi fortsatte samtalet över en kopp kaffe på hotellet. Vi kom att prata om de mjuka värdena som i dagens samhällstempo känns allt viktigare. Det är där tilliten åter kommer in i bilden.
– Om en spelare mår dåligt, det kan ju vara saker på andra ställen i livet än just hockeyn, då finns vi ju där. Man blir lite av en ”lyssnare” och just den biten, med hur killarna mår i livet, är ju jätteviktig. En kille som inte mår bra presterar ju knappast efter sin bästa förmåga, så det är av yttersta vikt att vi tar han om varandra på alla sätt.

Efter en promenad med harmoni som ledstjärna, ett gott samtal och en god kopp kaffe, har det blivit dags att ta en stund på hotellrummet innan bussen mot hallen rullar.

En stund, som med eftermiddagen i tanken, blir just – harmoni.