Kabanov spelar nästa vecka

14 oktober 2011 00:12

Färjestads 19-årige tryout-spelare Kirill Kabanov anländer efter helgen och kan eventuellt spela redan returen mot Timrå borta.
- Vi hoppas att han kan vara här redan i början på nästa vecka, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.


19-årige Kabanov har funnits med på New York Islander camp under hösten, dock utan att kunna ta en plats i klubbens NHL-trupp.
Därför har den store - 1.92 cm - 94 kg - ryssen hamnat i ett vaccum; för bra för juniorligan - men för ung för att skickas till AHL.
Alternativet är Elitserien och Färjestad BK.
- Han är en ung spelare som vill uppåt i sin karriär och vi förväntar oss att han kommer hit och jobbar hårt för att komma vidare i sin utveckling, säger Thomas Rundqvist som gjort klart med Kabanov för åtta matcher.

Den kraftfulle ytterforwarden från Moskva, som gjorde KHL-debut redan som 16-åring, draftades i tredje rundan som nummer 65 av New York Islanders 2010 efter en framgångsrik säsong i Moncton Wildcats i juniorligan QMJHL där han svarade för 23 poäng (10+13) på 22 matcher.
Kabanov fick dock delar av säsongen 10/11 förstörd på grund av en bruten handled.

Färjestad har gjort ett tryoutavtal över åtta matcher (fram till landslagsuppehållet i november) och kan därefter behålla eller skicka hem den store ryssen vars karriär tidigare kantats av en del tveksamheter.

Kabanov draftades via den kanadensiska juniorhockeyn och det hindrar honom från spel i AHL. Han är, om han ska stanna i Nordamerika, tvungen att spela i QMJHL där han numera tillhör Blainville Boisbriand Armada, men där problematiken som uppstått ligger i att klubben har fyllt utlänningskvoten.

Kabanov har ett tungt skott och goda kvaliteter i spelförståelse. Som rightskytt kan han bli ytterligare ett FBK-vapen för att få bukt med måltorkan.