Pontus Åberg klar för Färjestad

20 mars 2013 14:57

Färjestad har gjort med forwarden Pontus Åberg, 19.
Klubben har skrivit ett tvåårskontrakt med den tidigare Djurgårdsspelaren.
- Han har allt som krävs för att bli en stjärnspelare, säger Färjestads scout Anders Steen.


Åberg kommer närmast från Djurgården där han den senaste säsongen spelat med klubben i Allsvenskan och där han svarade för 40 poäng (12+28) på 52 matcher. Han gjorde ytterligare 4 poäng (3+1) på sex matcher i kvalspelet till Kvalserien.

Färjestad har under en längre tid följt Åbergs utveckling.
- Han är en mycket talangfull spelare som kan göra det oväntade och bryta mönster och det har vi sökt, säger Anders Steen.

Åberg gick i andra rundan (nummer 37) i sommarens draft där Nashville plockade upp stockholmaren som har Farsta som moderklubb.

Åberg har två år i rad varit högaktuell för JVM-truppen men i sista stund hamnat utanför landslagsdiskussionen och VM-spelet.
Han har bra skridskoåkning, bra spelsinne och ett mycket bra skott. Han är rightskytt, rör sig bra på isen och bryter mönster. Han har i Djurgården från och till haft rollen som pointspelare i powerplay.

– Han är bra en-mot-en, han är kvick och snabb och spelare med de egenskaperna och i rätt ålder är svåra att finna, säger Steen.

Han spelade 47 elitseriematcher med Djurgården förra säsongen och noterades då för 15 poäng (8+7). I den efterföljande Kvalserien blev det dock bara ett mål på sju matcher i ett DIF som befann sig i fritt fall.

Han blev under sin första säsong (11-12) en av fyra nominerade till Årets Rookie och var säsongen därpå Allsvenskan poängbäste junior.