FBK vände i tredje mot Växjö

21 november 2017 21:24
| Matchreferat

Växjö - Färjestad 2-4 (0-1, 2-0, 0-3). FBK stod för en stark inledningsperiod och tog ledningen. I mittenakten var det ombytta roller och Växjö vände till 2-1. Men FBK vände tillbaka i tredje efter en imponerande insats, gjorde tre mål i perioden och vann med 4-2.


Första perioden

Första fem minuterna var lite avvaktande men sen tog matchen fart ordentligt. Hemmalagets Brendan Shinnimin hade ett skott i ribban och FBK´s Christoffer Törngren en backhand tätt utanför i fritt läge. Efter 9:28 kom ledningsmålet för FBK när Rasmus Asplund sköt från höger tekningscirkel. Viktor Fasth i Växjö målet orkade inte blockera pucken utan Michael Lindqvist kastade sig fram och stötte in pucken till 0-1.
Minuten senare hade Växjö två skott som studsade tätt utanför målramen hos FBK-målvakten Stefan Stéen. I tolfte minuten kvitterade gästerna i antalet ribbträffar, det var Fabian Zetterlund som sköt.
Båda lagen fick varsitt numerärt överläge i slutdelen av perioden men 0-1 stod sig, skotten var 4-12.

Andra perioden

Om första perioden var FBK´s så blev den andra hemmalagets. Man radade upp chanser, hade 9-1 i skott efter 5:29 och FBK tog timeout. Spelmässigt lyfte gästerna men kvitteringen kom i åttonde minuten på något som inte såg farligt ut. Pontus Netterberg var ensam över anfallsblå och knäppte ivär ett handledsskott som lite överraskande smet in i högerkrysset via Stéens plockhandske.
Tempot var högt och Växjö dominerade spel och chansmässigt men Stéen storspelade i FBK-kassen. Med tjugo sekunder kvar fick hemmalaget en spelvändning och Andrew Calof kom fri mitt framför mål. Calof pricksköt in 2-1-pucken högt, ett tungt baklängesmål för FBK. Skotten var 18-7 i perioden.

Tredje perioden

Efter några jämna minuter kom kvitteringen och den var en bjudning från hemmamålvakten. Joakim Nygård åkte upp på högerkanten och nere vid förlängda mållinjen skickade han in en backhand mot mål och via Fasth for pucken in i nätmaskorna. 2-2 efter 2:10.
Oavgjort och fegspel? Inte alls, båda lagen gick hårt på offensiven när de hade pucken och det var chanser åt båda håll samtidigt som det blev allt grinigare på isen.
I elfte minuten kom FBK två mot-en där Per Åslund friställde Martin Johansson som skickade in 3-2-pucken över benskyddet på Fasth på bortre stolpen och FBK hade vänt tillbaka!
Växjö jagade åter men FBK spelade stabilt i defensiven och fick fina kontringslägen. Hemmalaget tog timeout och plockade målvakten med 2:55 kvar men det slutade med att Ilari Melart skickade in pucken i tom kasse från egen kortsarg till 4-2.
En tung bortaseger mot serieettan som vunnit åtta raka före kvällen och tre viktiga poäng med hem till Karlstad.