Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Lördag Lör 18 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Torsdag Tor 6 Januari Jan
Lördag Lör 8 Januari Jan
Tisdag Tis 11 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Fredag Fre 14 Januari Jan
Söndag Sön 16 Januari Jan
Lördag Lör 22 Januari Jan
Tisdag Tis 25 Januari Jan
Torsdag Tor 27 Januari Jan
Lördag Lör 29 Januari Jan
Söndag Sön 30 Januari Jan
Tisdag Tis 1 Februari Feb
Torsdag Tor 17 Februari Feb
Lördag Lör 19 Februari Feb
Tisdag Tis 22 Februari Feb
Torsdag Tor 24 Februari Feb
Lördag Lör 26 Februari Feb
Torsdag Tor 3 Mars Mar
Lördag Lör 5 Mars Mar

Finsk landslagsback till Färjestad

4 juli 2012 09:25

Färjestad har gjort klart med 24-årige finske landslagsbacken Ville Lajunen.
Lajunen kommer närmast från KHL där han spelat för Metallurg Magnitogorsk och är en back av högsta kvalitet som kommer att tillföra Färjestad spetskompetens, inte minst offensivt.
- En mycket skicklig back. Vi agerade snabbt när den här möjligheten öppnade sig, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.


Lajunen lämnade finska SM-liiga i höstas för spel i KHL men fann sig inte riktigt tillrätta i Magnitogorsk där han var en av fyra finländare
- Han hade önskemål att få lämna klubben och när den möjligheten öppnade sig beslutade vi oss för att agera omgående, säger Rundqvist.

Färjestad har gjort klart med Lajunen med ett ettårskontrakt för den kommande säsongen.

– Jag valde Färjestad för att jag tror det är bra för min karriär. Målet är NHL men jag behöver ta ytterligare några steg för att vara redo, säger Ville Lajunen.

Ville Lajunen är rightskytt med bra teknik och bra hockeyskills och ett tungt skott. Han har visat god kvalitet i spelet som pointman i powerplay och matchades den gångna säsongen i det finska landslaget under Karjala Cup i Euro Hockey Tour. Han är 184 cm och väger 84 kg.

Innan han bestämde sig fick han många positiva omdömen om Färjestad.
- Jag pratade mycket med Arto Laatikainen som varit i klubben och han hade bara bra saker att säga om klubben och organisationen, säger Lajunen som kommer att vara på plats i tid till den officiella ispremiären den 30 juli.

Lajunen är en mycket kompetent spelare menar Färjestads scout Anders Steen som följt finländarens karriär.

– Vi vill ge Karlstadpubliken något riktigt bra och vi har stora förhoppningar att Lajunen ska bli en av våra ledande backar den kommande säsongen, säger Färjestads scout Anders Steen som under flera säsonger följt Lajunens utveckling och den senaste tiden intensifierat kontakterna och jobbat hårt för att knyta finländaren till klubben.

– Han har en rad kvaliteter som vi behöver och han har framförallt sin bästa hockey framför sig, säger Steen.

Lajunen är född och uppvuxen i Helsingfors och startade karriären i Espo Blues. Han debuterade i SM-liiga säsongen 06/07 och har totalt spelat 207 matcher och gjort 105 poäng (23+82) i högsta finska ligan.

Säsongen 09/10 svarade han för flest assists (33) av alla backarna i ligan.

– Han är mycket spelskicklig, har ett riktigt bra skott, spelar en smart hockey. En mycket kompetent back som blir ett starkt powerplayvapen. Med Lajunen har vi fem rightbackar och det ger oss stora valmöjligheter, säger Steen.

I november 2011 blev den assisterande lagkaptenen Lajunen klar för ryska Metallurg Magnitogorsk efter att ha inlett säsongen i Blues där han på 22 omgångar svarade för 12 poäng (2+10). Hans plats i Helsingforslaget togs för övrigt över av Brynäsbekante Dale Clark.

I Magnitogorsk svarade han för bara en poäng på 15 matcher. I playoff stod han för ytterligare fem passningspoäng på tolv matcher men trots mycket istid – han snittade nästan 18 minuter per match - fann sig backen med tröja nummer 47 aldrig riktigt tillrätta i klubben under sina 27 matcher i stålstaden Magnitogorsk med drygt 400 000 innevånare.

– Han har valt Färjestads organisation för att vi i ett tidigt skede visade intresse och han känner en stor trygghet i att klubben och hela den organisation vi har ska kunna ge honom möjligheter att ta sig vidare i sin karriär där målet är NHL, säger Anders Steen.

Med Lajunen i truppen har Färjestad nio backar inklusive junioren Calle Andersson.
- Vi vet av erfarenhet att det krävs en bred trupp med vår uttalade ambition att vara med och slåss om titeln både i Elitserien och i European Trophy, säger Rundqvist.

- Johan Larsson ska matchas försiktigt i början av säsongen på grund av en höftoperation, säger Thomas Rundqvist. När framtiden för Brodin (till Minnesota) och Klefbom (stannar i FBK) klarnade kunde vi agera och fylla på med ytterligare en back.

Lajunen är Färjestads tredje starka backförvärv. Sedan tidigare har klubben gjort klart med Modos och norska landslagets kapten Ole-Kristian Tollefsen och Adler Mannheims Chris Lee.

Färjestad startar säsongen 2011-2012 i Arvika den 4 augusti då man möter Leksand. Hemmapremiär i Löfbergs Lila Arena blir det den 17 augusti då FBK spelar European Trophy-weekend mot schweiziska mästarna Zürich Lions (fredag) och EV Zug (lördag).
Den officiella ispremiären är den 30 juli.