Söndag Sön 18 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Fredag Fre 23 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 3 November Nov
Lördag Lör 7 November Nov
Tisdag Tis 10 November Nov
Torsdag Tor 12 November Nov
Lördag Lör 14 November Nov
Lördag Lör 21 November Nov
Söndag Sön 22 November Nov
Lördag Lör 28 November Nov
Tisdag Tis 1 December Dec
Torsdag Tor 3 December Dec
Lördag Lör 5 December Dec
Torsdag Tor 10 December Dec
Lördag Lör 12 December Dec
Tisdag Tis 15 December Dec
Lördag Lör 26 December Dec
Måndag Mån 28 December Dec
Onsdag Ons 30 December Dec
Lördag Lör 2 Januari Jan
Torsdag Tor 7 Januari Jan
Lördag Lör 9 Januari Jan

Sommarläsning: Ottosson redo för nästa steg

26 juni 2018 11:00
Sommarläsning

En av Allsvenskans bästa poänggörare förra säsongen. Nu har vinden tagit björklövet söderut ända till Klarälvens delta.

– Härligt att vara här, säger Axel Ottosson.


Fostrad i den klassiska föreningen från Umeå tog Axel Ottosson sitt pick och pack och flyttade till Örnsköldsvik och Modo när tiden var inne för hockeygymnasiet. Han spelade hela sin juniortid i Modo för att sedan två år tillbaka åter spelat med det klassiska björklövet på tröjan.

– Det var ganska struligt i Björklöven när jag flyttade till Övik. Nu är dock klubben på väg tillbaka och känns stabil, säger han och kan se tillbaka på de två senaste säsongerna som en lite tråkigare säsong och en kanonsäsong.
– Det var lite olika tränare första året, men det sista nu så fick jag spela i en bra femma och fick mycket förtroende och då trillade poängen in, säger han.

Att han nu flyttar till Karlstad och testar på spel i SHL blir en stor utmaning för honom.
– Testade SHL-spel även i Modo så helt nytt är det inte. Det som är nytt är ju att komma till en klubb som har som mål att gå hela vägen. Jag känner mig själv som mycket bättre nu än senast så jag tror inte steget kommer att bli så stort faktiskt. Jag ska visa att jag hör hemma i SHL och att få vara en del i ett lag som vill gå hela vägen.

Han säger dock att det är en stor skillnad på upplägg i Karlstad och Färjestad mot det han är van vid.
– Nu har vi ju inte varit på is än, men bara att kliva in i Löfbergs Arena och alla de faciliteterna som vi har tillgängliga gör ju att alla verktyg för att lyckas finns här - såväl i utrustning som tränare och annan personal. Det känns stabilt och seriöst, så det är klart att man märker av att det är en större klubb än det jag spelat i tidigare.

När det under våren började snackas om att Färjestad var intresserade så startade en liten process även hos Axel. Han började titta mer och mer på matcherna på tv och gillade vad han såg.
– Sättet man spelade sin hockey såg ut som ett typ av spel som skulle passa mig. Gillar farten och att man alltid vill spela pucken och vara kreativa. Jag gillar ju själv att ha bra fart i benen, vara kreativ och att göra mina lagkamrater bättre. De som inte har så bra koll på mig får väl bilda sig sin egen uppfattning framöver.

Viljan att vinna till varje pris är också en egenskap som Ottosson säger sig besitta. En sanning, om man ska tro Adam Werner som kamperade ihop med Ottosson under de senaste säsongerna.
– Det hände att vi rök ihop på träningen, säger Adam.
– Haha, jo det hände nog nångång. Jag gillar ju att vara där det händer och ibland kan man bli lite grinig, ler Ottosson.

Efter att ha tränat med laget sedan början av maj har nu Axel och gänget ”ledigt” under sommaren. En sommar som spenderas mestadels i hemstaden Umeå.
– Jag och tjejen ska ta en avstickare till Lissabon också, men sedan blir det nog mest Umeå.

Då Björklöven spelade klart ganska tidigt så finns det redan nu ett stort sug efter is hos Axel Ottosson.
– Det blir ju så. Vi var klara tidigt och det har varit en lång vår. Sommarträning i all ära, men det är ju på isen det är som roligast. Att nu då få gå på isen i den här föreningen känns ju lite extra faktiskt.

Av det nya gänget så är det egentligen bara Adam Werner han känner, men har också haft lite koll på Jesper Olofsson.
– Jag lirade fyra år med hans lillebror Victor i Modo så honom känner jag väl. Det har ju gått hyggligt för honom så det kan jag ta lite ära av. Han har mig att tacka, skrattar han.
Däremot så har Axel två kusiner boende i Karlstad. Där spenderas en del av fritiden.
– Båda kom hit för att plugga en gång i tiden och de blev båda kvar här då de träffat tjejer härifrån och de trivs kanon i staden.

Han har under sin tid i Karlstad bekantat sig med omgivningen via cykel. Boende på Färjestad har Klarälven varit en skön vy att starta dagen med.
– Det är en fantastiskt fin stad som verkligen visat sig från sin bästa sida under tiden jag varit här, säger han och syftar på den vackra maj vi fick oss till livs.
– Man tar sig verkligen runt bra på cykel i stan och så långt trivs jag väldigt bra.

Hur han kommer att trivas på isen står ännu skrivet i stjärnorna, men han erkänner att han för sig själv bollat lite idéer om vilka han skulle vilja spela med.
– Någon med bra nyp i handlederna som kan trycka dit mina passningar skulle väl passa bra. Men det är så mycket bra spelare i laget så det blir nog bra vilka jag än kommer att spela med. Läser man truppen på ett papper så ser det otroligt intressant ut.

Han går in i sitt första av två år med Färjestad och han ser premiäråret som en säsong där han vill hitta en stabil roll i laget.
– Det kändes bra med två år. Då blir det ingen jättepress att leverera direkt utan man kan växa in i det lite grann. Nu vill jag ju dock prestera från start, inget snack om det, men det är ett nytt lag och ibland behöver man lite tid att komma in i grejerna och utvecklas i rätt tempo. Förhoppningsvis tar jag stora kliv redan första säsongen och bevisa att jag håller även på den här nivån.

Konkurrensen på centersidan är tuff vilket bara sporrar honom.
– Det blir tuff konkurrens men det är så det ska vara. Då blir det extra roligt att komma till träningarna och tävla varje dag.
#18 Ottosson på line-up?
– Haha, precis. Jag kommer att jobba hårt för att få en bra plats i laget och kommer att acceptera vilken roll jag än får. Jag kommer inte att ge mig i första taget, säger han.

  • sommar2018