U16 laddar för slutspel
Publicerad: 2020-03-06
Junior
Efter att hamnat på en fjärde plats i U16Elit Västra fick Färjestad ta den långa vägen till SM-slutspel via kval i Köping förra helgen. Där stod BIK Karlskoga, Köping HC och Valbo HC för motståndet, och via tre raka segrar var en plats i åttondelen klar. Ett slutspel som startar redan idag.

Åttondelsfinalerna spelas i fyra gruppspelsserier runt om i Sverige. Fyra lag i varje region (syd, väst, öst och norr) där de två bästa lagen går vidare till kvartsfinal.

Färjestad reser idag upp till Gävle där man kommer att bo under helgen. Spelorten är Skutskär och som första motstånd står Brynäs klockan 16:00 i dag. Sedan följer lördagsmöte med Frölunda (14:00) med avslutning mot Linköping på söndag (10:00).

Färjestad tycks ha hamnat i en av de tuffare grupperna med motståndare som på papperet är starka och som även innehåller en hel del landslagskillar.
– Vi är underdogs i det som komma skall vilket vi trivs otroligt bra med. Till vår favör har vi dessutom slagit alla lagen en gång under denna säsongen. Vi har haft två bra träningsveckor och senast en bra helg i Köping där vi hunnit spela ihop oss och förberett oss på bästa sätt inför slutspelet. Vi känner att vi har allt att bevisa och är redo att växla upp en gång till för att visa alla hur bra vi egentligen är. Vi känner även att vi har varit och nosat på en väldigt hög nivå under året i vårt spel samtidigt som vi nu när det är kniven på strupen har allt att vinna. I den balansen tror jag stenhårt på min trupp och lag där jag är övertygad om att vi har verktygen som behövs för att ta oss vidare i slutspelsstriden, säger tränaren Pontus Lägge.

Lägge om motståndet - Brynäs

– Brynäs är ett välspelat lag med en fin balans mellan individuell skicklighet och ett välsvarvat lag. De är tuffa och rejäla i sin defensiv, samtidigt som de är irrationella och rörliga i deras offensiv med spel bakom backarna. Vi har mött Brynäs fyra gånger under året och känner laget väl. Senaste mötet vann vi på straffar i Löfbergs Arena.

Linköping

– Linköping är ett starkt organiserat lag som inte bjuder på så mycket målchanser bakåt. Starka på pappret med flest landslagspelare i truppen av de tre lagen i vår grupp. LHC är distinkta i anfallszon och uppträder moget i sitt framförande på isen. En batalj som kommer att vara tight och tuff. Inbördes möten i år är varsin vinst och förlust.
 

Frölunda

Frölunda som är regerande mästare i U16 är ett lag som innefattar en hel del skicklighet, och i synnerhet hos en del spelare som sticker ut. Ett utropstecken är det offensiva tänket som Frölunda har, och FHC har alltid en tendens att växla upp en nivå när det verkligen krävs. Däremot känns försvarsspelet som ett litet frågetecken. 

– Oavsett hur det går i helgen är jag stolt över den resan vi gjort tillsammans under året och hur vi klarat oss igenom såväl framgångar liksom motgångar. I slutspel kan allt hända och vi ska göra allt som krävs med stort hjärta och hårt arbete för att ta oss vidare, avslutar Lägge.

Kommunikatör Stefan Eriksson