En av höstens stora nyheter är äntligen här!
Publicerad: 2020-09-14
Akademien
Färjestad BK genomför förändringar i den sportsliga organisationen på dam, junior och ungdomssidan. Idag lanseras ”Akademien” som syftar till att utbilda spelare till klubbens representationslag inom dam och herr, att finna vägar för framtida sportslig utveckling samt att stärka varumärket Färjestad BK.

– Verksamheterna inom dam, junior och ungdom är oerhört centrala för oss ur flera aspekter. Naturligtvis som en försörjning av spelare till våra respektive representationslag, men även för vårt varumärke, hur det tas emot och hur det uppfattas samt för organisationens ekonomi, säger VD Stefan Larsson om förändringen.
{!A}

Akademien kommer att bestå av två huvudsakliga verksamhetsområden i ”Kärnverksamheten” samt ”Utveckling”.

Larsson fortsätter:
– I och med förändringen får inte bara junior och ungdom, utan även dam och flickhockeyn en tydligare tillhörighet i organisationen. Samtidigt riktar vi fokus på organisationens utvecklingsområden vilka är avgörande för vår framtid. Kärnverksamheten, dvs ishockey, som även tidigare fungerat väl fortsätter naturligtvis att vara i centrala och utvecklas ytterligare. Thomas Rhodin, som har gjort ett strålande jobb i sin roll, kommer att förbli sportsligt ansvarig för juniorlagen samt med utgångspunkt i sin roll som sportchef att vara en naturlig brygga mellan A-laget på herrsidan och Akademien.
{!B}

Huvudansvarig för verksamheterna inom Akademien blir Albin Tyllgren, som redan idag finns i föreningen som ansvarig för bland annat hockeycamperna.
– Jag känner givetvis stor entusiasm och glädje inför möjligheten att få vara med att påverka inte bara klubbens, utan även regionens och nationens framtida utveckling inom ishockey. Färjestad BK har en verksamhet som sedan länge håller högsta klass, och jag ser fram emot att få vara en del i att utveckla verksamheten ytterligare, säger han.
{!C}

Oliver Sundblad, nytillträdd som utvecklingsansvarig inom Akademien, berättar om ambitionerna i Akademiens verksamhetsområde Utveckling.
– Vår ambition är att kunna finnas tillgängliga för att ta ett större ansvar i regionen och att vara behjälpliga om intresse från kringliggande föreningar finns. Det kan exempelvis vara genom ledarutbildningar, Club Camps samt att vi tydligare delar med oss av vår filosofi kring utbildning. Genom detta hoppas vi kunna öppna upp för diskussion med föreningarna om hur vi tillsammans kan behålla fler barn och ungdomar inom ishockeyn, säger Sundblad.

Kvar i organisationen sedan länge är Mathias Johansson som fortsätter sin roll som ungdomsansvarig.
– Akademien blir ett naturligt samlingsnamn för våra sportsliga verksamheter men inte minst för vårt arbete ute i skolor, breda utvecklingsfrågor, utbildningar och egentligen allting som gäller fortsatt utbildning inom ishockey. Det ger oss även möjlighet att arbeta mer med våra värderingar att sätta individen i fokus, att fokusera på mer än bara ishockey och att ge alla barn möjligheten att kunna idrotta längre upp i åldrarna.
{!D}

Dam och flickverksamheten får i och med Akademien en tydligare tillhörighet i organisationen. Tränare och sportchef Niclas Malmquist ser ljust på kommande säsong säsong och arbetet framåt.
– Ser vi till truppen inom A-laget så har vi till den här säsongen väldigt många tjejer kvar sedan föregående säsong vilket glädjer mig. Det visar på att vi göra många saker rätt och att tjejerna vill stanna kvar hos oss. Vad gäller flickhockeyn så är min ambition att vi under hösten ska ta arbetet framåt att utveckla flickverksamheten framförallt regionalt. Det finns många goda initiativ runtomkring oss och min uppfattning är därför att Färjestad BK tillsammans med kringliggande föreningar behöver arbeta gemensamt för att utveckla ishockeyn även för flickor, avslutar Malmqvist.

För att läsa mer om Akademien, besök www.fbkakademien.se eller besök sociala medier - @fbkakademien.
{!E}

Kommunikatör Stefan Eriksson