Toni Rajala klar för Färjestad

18 november 2014 15:00

Färjestad har gjort klart med finske forwarden Toni Rajala, 23, som närmast kommer från KHL.
- Rajala är en spetsspelare som levererat i en rad klubbar och ligor, säger Färjestads sportchef Leif Carlsson.


Rajala kommer närmast från spel i KHL med Jugra Chanty-Mansijsk där han svarade för 13 poäng (3+10) på 21 matcher efter en bra start med 2+8 på de första nio matcherna.

Den skridskoskicklige finske ytterforwarden har levererat på alla nivåer och organisationer han spelat.
Han har erfarenhet från Liiga (116 matcher), AHL (46), KHL (21) och SHL (37). Han utsågs 2009 till turneringens bäste forward i U18 VM sedan han producerat starka 19 poäng (10+9) på de sex matcherna.

Rajala spelade 37 SHL-matcher med HV 71 förra säsongen. Den finländske anfallaren var en starkt bidragande orsak till att HV vände en tung period. Med sin produktion, 30 poäng (13+17) på 37 matcher, var han tvåa efter William Karlsson i den interna poängligan.
Med 15 mål var han lagets näst bäste målskytt och svarade för fem matchvinnande mål (flest i HV).

Rajala draftades av Edmonton i fjärde rundan 2009 och skrev samma år som 18-åring ett treårskontrakt med Oilers som lånade ut honom till Ilves.
NHL-lockouten kom olyckligt för Rajala som istället för en NHL-chans 2012 skickades till AHL och farmarlaget Oklahoma City Barons där han svarade för en stark säsong med 45 poäng (17+28) på 46 matcher, en leverans som borde räckt för en uppflyttning.

Men signalerna om ännu en säsong i farmarligan fick Rajala att i augusti bryta sitt kontrakt med Oilers. Han återvände till Europa och skrev i oktober ettårskontrakt med HV71.

Rajala skrev så sent som i oktober ett treårskontrakt med Jugra i KHL men när klubben hamnade i akut behov av en målvaktsförstärkning och tog in kanadensaren Barry Brust gjordes en överenskommelse med Rajala om att tillfälligt bryta samarbetet. KHL-klubbarnas regel om begränsning av fem utländska spelare drabbade då den finländske forwarden.

Rajala kommer att spela med trpöja nummer 91.

Färjestads uppgörelse med Rajala gäller säsongen ut.