Färjestad värvar amerikansk forward

13 april 2012 15:40

Färjestad har skrivit tvåårskontrakt med 22-årige amerikanske collegespelare Jack Connolly från University of Minnesota-Duluth. Centerforwarden Connolly utsågs till den bästa spelaren i collegehockeyn den här säsongen och tilldelades prestigefyllda Hobey Baker Award.
- En kille som vi började kolla upp redan ifjol och hans utvecklingskurva har fortsatt åt rätt håll, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.


Connolly, 22, är född i Duluth och är en producerande forward. Han är trots formatet (173 cm - 77 kg) framgångsrik i det offensiva spelet. Ifjol ledde han laget hela vägen till NCAA-titeln och var med bland finalisterna till Hobey Baker Award redan då.

– Hans statistik är imponerande och han har ledaregenskaper som gjort honom till lagkapten för sitt lag och vi hoppas att han ska fortsätta producera även i Elitserien, säger Rundqvist.

22-årige Connolly har den här säsongen svarat för 60 poäng (20+40) på 41 matcher i collegeligan NCAA, där han nu gjorde sin fjärde säsong. Han var tvåa i poängligan bakom NHL-kontrakterade Spencer Abbott.

Förra säsongen gjorde Connolly 59 poäng (18+41) på 42 matcher då laget tog mästerskapstiteln och var då trea i poängligan efter Andy Miele och Matt Frattin, som båda spelat NHL-hockey den här säsongen.

– Många universitetsspelare får en mycket bra hockeyutbildning. Eftersom de inte spelar lika mycket matcher som i proffsligorna finns mer tid att träna och slipa på detaljer, säger Rundqvist.

På fyra säsonger i universitetshockeyn har Connolly svarat för imponerande 185 poäng (63+122) på 155 matcher och gick den senaste säsongen poänglös från bara tre av de 41 matcherna. Han spelade 22 raka matcher med poäng.
Connolly är odraftad, mycket beroende på storleken.

- Vi har fått väldigt bra rekommendationer på honom och har sett att flera collegespelare fungerat bra i den svenska hockeymiljön i Elitserien och Allsvenskan där storleken inte är lika avgörande som i proffsligorna i Nordamerika, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.

Exempel på spelare som med framgång kommit från collegehockeyn och till svensk elithockey är bland andra Broc Little i Västerås (AIK) och Ryan Lasch (Södertälje).
Little gick direkt från college till att bli Allsvenskans skytte- och poängkung med sina 66 poäng (35+31) på 51 matcher. Lasch gick från collegespel och sköt 30 poäng i Elitserien för Södertälje. Den här säsongen vann han poängligan i finska FM-ligan.

Se en intervju med Connolly här
Se honom spela här