Damerna vann på bortaplan

7 mars 2015 19:17

Roadtrip för Färjestads damer i helgen med ett första stopp i Gränbyhallen på lördagen för en viktig match mot tabellsexan Almtuna. En match som vanns med 6-3.


Efter två tuffa förluster mot topplagen Djurgården och HV71 var det ändå med en positiv känsla som damerna satte sig på bussen. Nu hade laget dessutom äntligen fått tillbaka en stor del av alla de spelare som varit influensasjuka.

”Ja, idag hade vi 19 utespelare och två målvakter med oss vilket innebar att vi kunde rulla på fyra kedjor och tre backpar genom hela matchen”, säger Anton Karlsson efter matchen. ”Vi hade sagt att vi skulle jobba hårt idag, och det gjorde vi. Vi spelade riktigt bra, med fin fart och hittade varandra på ett riktigt bra sätt ute på isen.”

Färjestad tog tag i taktpinnen från start och Emma Lindgren hade bra timing på sitt första (och andra) mål för säsongen:

”Ja, det är extra lite kul för hon sa faktiskt, när vi gick ut till match, att ’idag gör jag mitt första mål’”, berättar Karlsson.

Dessvärre fick hemmalaget sedan två snabba mål och tog ledningen med 2-1.

”Ja det var olyckligt med två skitmål, men det är sånt som händer. Vi hade det mesta av spelet, och de skapade inte särskilt mycket. Därför kändes det helt rättvist att vi fick in 2-2 i slutet av perioden, och vi fortsatte att spela bra även i andra perioden.”

Mikaela Samuelsson, ett av klubbens nyförvärv från Nora, noterades i och med 2-2-målet för sin första fullträff för sin nya klubb. Färjestad tog ledningen med 2-3 i inledningen av andra perioden och höll ställningarna perioden ut. I tredje perioden utökade Tilda Antonsson ledningen till 2-4 och även om Almtuna gjorde 3-4 var det, enligt Karlsson, aldrig lika spännande som siffrorna i matchprotokollet kan ge sken av.

”Nej, vi fortsatte att trumma på i tredje och hade långa anfall och massor av lägen. Vi kunde ha haft en betydligt större ledning, om vi bara hade fått utdelning. De får sitt mål på en snygg styrning, men vi gjorde 4-5 i powerplay och sedan kände vi oss ganska trygga trots att de tog ut målvakten och skapade viss press mot slutet. ”

Lagets poäng- och målbästa, Emelie Johansson, kunde sätta spiken i kistan genom 3-6 i öppen kasse i slutminuten, men i övrigt fick vi alltså se några nya ansikten i målprotokollet den här kvällen.

”Ja, det var kul och bra med lite spridda målskyttar idag”, konstaterar Karlsson som vill lyfta fram dagens laginsats. ”Alla 20, från Sophia Jiglind i målet och hela vägen framåt, är med och bidrar till den här segern. Ska jag lyfta fram någon får det bli Frida Andersson som gjorde sin bästa match för säsongen idag. Hon tar bra beslut och är på rätt plats hela tiden. Sedan var det skönt att se att de hade roligt ute på isen idag. Det är viktigt efter två jobbiga förluster. Men tjejerna knöt näven i fickan och gick verkligen ut och körde idag!”

I och med segern återtog laget sjätteplatsen i kvalserietabellen, där de fyra första kommer vara kvalificerade för spel i Riksserien nästa år.

I kväll sover laget på hotell i Upplands Väsby och i morgon väntar match mot riksserielaget tillika tabellfyran SDE HF i Enebybergs Ishall. Matchstart är redan 10.30, och Färjestad är rejält taggat för uppgiften.

”Ja, förra gången ledde vi med 2-1 inför tredje perioden innan de vände och vann. Vi kände att vi hade kunnat ta hem den matchen och i morgon går vi för revansch!”

Almtuna IS – Färjestad 3 - 6 (2-2, 0-1, 1-3)
Skott: 24-27 (7-7, 5-8, 12-12)

Utv: FBK: 3x2 AIS: 8x2, 1x10

Första perioden
05:14 0-1 Emma Lindgren (Sara Kask)
08:36 1-1 Amalia Asen PP1
11:52 2-1 Sophia Viklund
17:38 2-2 Mikaela Samuelsson (Sara Kask, Sofie Wallin)

Andra perioden
07:37 2-3 Emma Lindgren (Tilda Antonsson)

Tredje perioden
2-4 Tilda Antonsson (Emelie Johansson)
11:21 3-4 Rebecca Lundgren (Lina Werner)
16:45 3-5 Julia Pettersson (Sara Kask, Emelie Johansson) PP1
17:35 Time out, AIS och spel med sex utespelare
59:35 3-6 Emelie Johansson (Julia Pettersson) PP1, ENG