Ari Vallin tillbaka i Färjestad

30 januari 2013 21:59

Färjestad har gjort klart med finske backen Ari Vallin, 34.
Vallin återvänder till Färjestad där han blev svensk mästare 2009.
- En kille som vi känner och som själv också känner den miljö han kommer till. Vi är jätteglada över att ha löst det här med en så rutinerad spelare som Ari, säger Färjestads sportchef Jörgen Jönsson.


Vallin kommer närmast från Sparta Prag i den tjeckiska ligan där han spelat 38 matcher, 31 i ligan och 7 i European Trophy, den gångna säsongen.

– Han har rehabtränat efter en skada den senaste tiden men är nu fullt frisk och vår scout Anders Steen har själv studerat och träffat Ari på plats i Prag denna vecka och jobbat hårt för att knyta Ari till oss, säger Jörgen Jönsson.

– Ari är en rejäl back som är bra i närkampsspelet och har mycket av det vi sökte när vi letat efter en backförstärkning, säger Jörgen Jönsson.

För Jönsson och scouten Anders Steen har det varit en tuff tid att på en ganska tunn spelarmarknad hitta en pjäs som passar in i Färjestads lagbygge och som fyller en defensiv backroll.

– Vi är är jätteglada att vi kommit till en lösning med Ari, säger Jörgen Jönsson. Vi vet vem vi får och han känner klubben och oss och vi vet att han passar in.

Vallin spelade två säsonger med Färjestad BK 2008-2010 och blev svensk mästare med klubben 2009.
När Färjestad genomförde en generationsväxling 2010 lämnade Vallin för finska Helsingfors IFK. Förra säsongen representerade han Blues där han spelade 5+6 på 48 grundseriematcher i SM-liiga och 2+3 på 13 playoffmatcher.

Den finske backen har spelat hockey i fem länder sedan debuten i högsta finska ligan med Tappara 96/97 och har i Sverige förutom Färjestad även representerat Frölunda (06/07) dit han kom från AHL-klubben Rochester Americans.
Till Färjestad kom Vallin 2008 efter en säsong i ryska ligan med Lokomotiv Yaroslav.

I Finland har han representerat Tappara, HPK, Jokerit, Kärpät, Helsingfors IFK och Blues i högsta ligan.

Han har vunnit mästerskapet i finska SM-liiga fyra gånger, SM-guld med Färjestad och blev juniorvärldsmästare med Finland 97/98.

Vallin kan vara spelbar för Färjestad redan i lördagens hemmamatch mot HV 71.
- Vi hoppas lösa allt det praktiska för att få honom spelklar så snart som möjligt, men tränarna får avgöra när de tycker han är redo, säger Jörgen Jönsson.

Uppgörelsen med Ari Vallin gäller säsongen ut.