Torsdag Tor 5 Januari Jan
Fredag Fre 6 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Torsdag Tor 12 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Söndag Sön 22 Januari Jan
Onsdag Ons 25 Januari Jan
Torsdag Tor 26 Januari Jan
Lördag Lör 28 Januari Jan
Tisdag Tis 31 Januari Jan
Torsdag Tor 2 Februari Feb
Lördag Lör 4 Februari Feb
Söndag Sön 5 Februari Feb
Onsdag Ons 8 Februari Feb
Söndag Sön 12 Februari Feb
Tisdag Tis 14 Februari Feb
Torsdag Tor 16 Februari Feb
Lördag Lör 18 Februari Feb
Söndag Sön 19 Februari Feb
Tisdag Tis 21 Februari Feb
Torsdag Tor 23 Februari Feb
Lördag Lör 25 Februari Feb
Tisdag Tis 28 Februari Feb

Dubbelt tungt i damkvalet

1 mars 2015 22:11

Färjestads damer har under den gångna helgen spelat två matcher i det pågående kvalet till Riksserien. Södertälje och Djurgårdens IF stod för motståndet, och för Färjestads del slutade det med två förluster.


Ledning med 2-1 inför tredje perioden förvandlades till förlust med 2-4 när FBK Dam tog emot Södertälje på lördagseftermiddagen.

”En okej match överlag, sett över 60 minuter”, summerar Fredrik ”Kecke” Wilhelmsson när jag pratar med honom och assisterande tränare Anton Karlsson efter matchen. ”Men även idag spelar vi fast oss, så att vi inte riktigt får kraften att anfalla. Vi är inte riktigt så heta som man bör vara på den här nivån.”

#Vad beror det på?

”Orutin. Det gäller att kunna plocka fram lite jävlar anamma, kriga och vinna kamperna därute. Mot så här tufft motstånd måste vi ta tillvara på de chanser som vi får. Sedan är Södertälje duktiga, det ska vi inte sticka under stol med. De är duktiga skridskoåkare, vilket ju brukar vara föreningens signum. De har dessutom ett bredare, jämnare lag med några riktigt vassa toppar.”

#Det känns som om den här förlusten var den jobbigaste hittills under säsongen.

”Ja, helt klart”, säger Kecke och Anton med en mun. Anton utvecklar: ”Vi är ju med, och även om de är bättre på vissa saker är det inte några hästlängder som skiljer. Matchen är ganska jämn, med en bra förstaperiod från vår sida. Dessutom leder vi med 2-1 inför sista perioden och då borde vi i alla fall klara av att komma ut ur den med minst ett oavgjort resultat. Men vi har ju inte någon erfarenhet av att spela på ledning heller, eftersom vi aldrig behövt göra det tidigare. Där syns också vår orutin.”

Laget har, som vi tidigare rapporterat, varit hårt drabbat av sjukdom (feber och halsont) under den gångna veckan och i dagens match saknades Tilda Antonsson, Emma Thomann samt långtidsskadade Lisa Östman. Dessutom var Johanna Johansson bortrest och Emma Lindgren jobbade.

”Ida Lindahl gör sin bästa match för säsongen, men i övrigt var det lite för mycket ’mellanmjölk’ över oss idag”, säger Anton Karlsson.

#Ny match redan på söndagseftermiddagen då serieledande Djurgårdens IF väntar hemma i Löfberg Arena klockan 13.30. Vad tar ni med er från dagens match?

”Vi måste vara mer noggranna i allt vi gör”, säger Kecke bestämt. ”Tanken måste vara snabbare och sedan måste vi dessutom vara snabbare i omsättningen från tanke till handling.”

_ _ _

Suveräna serieledarna Djurgården stod för motståndet i söndagens kvalseriematch till Riksserien. DIF kom till Karlstad med en skön skalp i bagaget efter att han besegrat serietvåan HV71 med 5-0 dagen innan och hade för övrigt inte släppt in ett enda mål under de fyra omgångar av kvalserien som hade spelats innan söndagens match.

Och trots att Färjestads damer jobbade hårt för att spräcka den nollan var det närmaste man kom ett klingande stolpskott i slutperioden. I övrigt var Djurgården, som har med tre spelare i den stortrupp inför vårens VM som förbundskapten Leif Boork offentliggjorde strax innan nedsläpp, tämligen överlägset genom hela matchen.

”Djurgården är väldigt bra, och spelarna är överlag lite större, lite starkare och lite snabbare och i helheten blir det väldigt tydlig”, säger Anton Karlsson efter matchen. ”Vi vet ju att de har OS- och VM-spelare i truppen, men vi försökte att inte bry oss om namnen på tröjorna. Vi kan bara göra det bästa vi kan, och i första perioden tycker jag att vi står emot bra tills de får sitt första mål. Efter det känns det som om luften går ur oss lite och vi släpper till alltför lätt i närkamperna.”

”Det var vi inte helt nöjda med, och vi pratade om detta inför andra perioden. Vi kommer väl upp lite bättre i andra. Tyvärr får de tyvärr några snabba mål. Vi kände ändå att tjejerna bestämde sig för att stå upp, så att DIF åtminstone skulle få kämpa lite hårdare för att kunna göra mål. Inför tredje sa vi att vi skulle göra allt för att få in ett mål och spräcka deras nolla, och vi har också ett lite större puckinnehav och skapar lite mer. Bland annat får Emma Lindgren ett friläge och Alexandra Skoog skjuter i stolpen. Ska vi summera matchen är vi missnöjda med första, tycker att andra är okej och är rätt nöjda med den tredje perioden.”

Färjestad är fortfarande svårt drabbat av sjukdom – Jonna Andersson insjuknade inför dagens match och sedan tidigare saknas Tilda Antonsson och Emma Thomann av samma skäl. Josefin Andersson insjuknade under matchen. Tränaren Jan ”Lais” Labraaten är också fortfarande sjuk. Som tidigare rapporterats är Lisa Östman skadad och Johanna Johansson var bortrest.

Men tjejerna kämpar och ställer upp för laget – bland annat har Sophia Jiglind varit ombytt och i båset under helgens båda matcher trots att hon är sjuk. Detta på grund av att tävlingsbestämmelserna kräver två ombytta målvakter. Tilda var feberfri igår och ville spela, men tränarna tog beslutet att hon behövde mer vila för att inte riskera att bli sjuk igen. Flera av spelarna har drabbats av omtag av den envisa bacillen.

Karlsson väljer att berömma backarna Fia Larsson och Mikaela Samuelsson lite extra:

”Ja, de står upp bra i det fysiska spelet. Riktigt kul att se. Sedan tycker jag att Linda (Glädt) står upp bra i målet. Det blir många matcher och många skott så det är tufft för henne fysiskt, men hon gör det fantastiskt bra.”

Anton Karlsson avslutar:

”En sån här match är bra ur en utbildningssynpunkt. Djurgården är ett lag som kommer att stå sig bra i Riksserien och nu får vi se vad som krävs på den nivån. Det är nyttigt för våra spelare som individer men också för oss som lag. Vi är ju trots allt ett lag under utveckling.”

Damernas nästa match är på torsdag klockan 19.00, när de möter HV71 hemma i Löfbergs Arena.