• Huvudsponsorer

Sommarläsning: Framtiden knackar på

11 juli 2017 11:00
Sommarläsning

Det finns få saker i den här branschen som är så trevligt som att sitta att prata framtid med framtiden. Fabian Zetterlund och Oskar Bäck, två talanger från Karlstad och Hammarö, knackar nu på den stora dörren och vill in och tampas med de stora grabbarna.
– Jag ska göra allt jag kan för att ta en ordinarie plats, säger Fabian Zetterlund.


Vi stämde träff och sågs strax innan Midsommar.
Båda två har tränat för fullt sedan i slutet av april och det känns att en mindre ledighet skulle sitta fint. ”Fabbe” har redan nu fått träna med a-laget då Peter Jakobsson och tränarteamet anser att han är bra nog att vara med och tampas om en tröja på samma villkor som de redan etablerade spelarna.
– Det är skönt att få det förtroendet redan nu. Det är upp till mig att bevisa att jag ska vara där, säger Fabbe som redan har smakat på SHL-spel genom några inhopp.

För Oskar är det fortfarande J20 som gäller. Hammarökillen har ändå fått vissa hintar om att han kan komma att figurera i a-lagssammanhang redan kommande säsong. Det är dock inget han går och tänker på.
– Jag kommer bara att försöka göra så bra ifrån mig som jag kan, och då i J20. Skulle det sen bli så att jag får chansen att hoppa in och träna och kanske spela med a-laget så tar vi det då. Det är ändå upp till mig om det ska bli aktuellt, säger Bäck som kommer att få sin sommar fylld av hockey.
– Ja, om inte annat så ska jag med U18 och spela Ivan Hlinka Memorial. Det är väl, efter VM, den största turneringen på U18-nivå. Det ska bli riktigt kul.

Jag är lite nyfiken på om de någon gång reflekterar var de är i livet, eller om det bara går av bara farten. De flesta ungdomar i killarnas ålder är ju ändå ganska långt från den miljö som dessa två herrar befinner sig i.
– Nja, vet inte...man tänker nog inte så mycket på det. Det rullar på i sin takt, säger de samstämmigt.
Jag frågar också, med tanke på att man ofta hör att elitidrottare ”offrat” så mycket av sin ungdom för att nå dit man vill, om de känner det på det sättet.
– Alltså, man kanske får säga nej till vissa saker som andra gör, men jag skulle nog inte vilja kalla det för att offra något. Jag gör ju det jag älskar mest av allt, vilket är att spela hockey, så inte tycker jag att jag offrar något direkt, säger Oskar och får medhåll av Zetterlund.

Ett svar jag på förhand hade anat skulle komma. För när man lever och arbetar i den miljö vi gör här i huset så ser man också de här killarna i en stor del av deras vardag, och man kan anta att det är många fler som istället skulle vilja vara i de här killarnas kläder.

För Zetterlund väntar en spännande sommar. I skrivande stund är han ännu inte draftad, och jag undrar om det finns en känsla av press att faktiskt bli tingad av något lag på andra sidan Atlanten.
– Nä, inte direkt. Det vore såklart kul om man blev draftad, men det är väl inget man går och tänker speciellt mycket på. Blir det så kanske man får åka över på någon camp under sommaren vilket skulle vara kul.
När väl draften var igång blev han tingad av New Jersey Devils i den tredje rundan.

Pratar ni mycket om sånt här, kompisar emellan?
– Nja, det är väl mest om vilka lag man skulle kunna tänka sig att vilja hamna i. Man styr dock inte speciellt mycket över det där så det blir vad det blir.

Det skiljer ett år på killarna och för Oskars del kommer säsongen i stort att präglas av att ha en ledande roll i J20. Han beskrivs som en klassisk Färjestadscenter, vilket han själv tycker är ett ganska gott betyg.
– Det har ju funnits en och annan bra center här genom åren så att bli jämförd där är ju en ära. Men jag tycker själv att jag är en ganska smart spelande center som gillar att ha mycket puck. Inte så fysisk i mitt spel, mera tanke, säger han.

För Fabbe blir det omvänt. Han går in i säsongen som en coming man och ska försöka kriga sig till en plats i a-laget.
Lär man sig mycket av de som redan är där?
– Massor. Inte bara hockeymässigt, utan också hur man är utanför plan. Alexander Johansson kommer att bli en grym kapten då jag tycket att han har alla egenskaper man kan önska sig av en lagkapten. Mycket skratt när det finns möjlighet, men game face på när det är träning och match. Han är ett föredöme.

Från ledningshåll finns det stora förhoppningar på duon.
– Fabbe har ju redan testat på SHL och med tanke på hur han spelade i sitt senaste U18-VM så tycker vi att han är bra nog för att ta en plats i laget. Han har utvecklats fysiskt och är en stark ung kille med ett riktigt bra skott. Gör han det han ska så har han goda chanser, säger sportchefen Peter Jakobsson.

– För Oskars del så skulle han säkert redan nu kunna spela i a-laget, men han behöver utveckla delar av sitt spel och det tror vi att han gör bäst med mycket matcher i J20. Men båda killarna har – om de spelar sina kort rätt – en jätteljus framtid, säger Jakobsson.

Efter att ha suttit och pratat med de unga killarna så slår det mig vilken klokskap som ändå finns där. Inte för att de skulle sakna den, men klokskap brukar ofta komma med åldern och med tanke på de få år de här ändå varit i livet så är nivån riktigt hög. För att bli en bra hockeyspelare så behöver du inte enbart dina hockeymässiga färdigheter. Lite smartness är också en ingrediens som är nödvändig.

De här båda har hela paketet.