Lördag Lör 7 Januari Jan
Torsdag Tor 12 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Söndag Sön 22 Januari Jan
Onsdag Ons 25 Januari Jan
Torsdag Tor 26 Januari Jan
Lördag Lör 28 Januari Jan
Tisdag Tis 31 Januari Jan
Torsdag Tor 2 Februari Feb
Lördag Lör 4 Februari Feb
Idag 5 Februari Feb
Onsdag Ons 8 Februari Feb
Söndag Sön 12 Februari Feb
Tisdag Tis 14 Februari Feb
Torsdag Tor 16 Februari Feb
Lördag Lör 18 Februari Feb
Söndag Sön 19 Februari Feb
Tisdag Tis 21 Februari Feb
Torsdag Tor 23 Februari Feb
Lördag Lör 25 Februari Feb
Tisdag Tis 28 Februari Feb
Torsdag Tor 2 Mars Mar
Lördag Lör 4 Mars Mar
Tisdag Tis 7 Mars Mar

DAM: En seger, en förlust i helgen

22 februari 2015 21:36

När kvalet till Riksserien startade i helgen blev det en förlust och en vinst för Färjestad BK.


Riksserielaget IF Sundsvall stod för motståndet i FBK Dams premiärmatch i kvalet till Riksserien. 3-2 till Sundsvall efter två perioder blev till slut 6-2, men såväl tränare som spelare är ändå nöja med lagets insats

”Vi är väldigt nöjda med prestationen, även om siffrorna rann iväg lite i tredje perioden”, konstaterar Kecke Wilhelmsson efter matchen. ”Laget presterade sin bästa match för säsongen så här långt, och detta mot nytt motstånd i form av ett riksserielag.”

Hemmalaget Sundsvall tog ledningen i första perioden genom två mål som Kecke beskriver som ”skitmål”.

”Linda Glädt gör allt rätt i målet vid det första, men blir ställd av en underlig puckbana.”

I andra perioden, som Färjestad vann med 2-1, gjorde Julia Martinsson och Alexandra Skoog varsitt mål. Sundsvall utnyttjade dock ett fem-mot-tre-överläge till att göra 3-1.

”Lite synd, för vi spelade inledningsvis riktigt bra i boxplay, men det är sånt som händer. Vi pratade lite efter matchen om att det är viktigt att inte dra på sig onödiga utvisningar”, säger Kecke som, tillsammans med tränarkollegan Anton Karlsson, periodvis gick ned på folk och femmor för att få fart på spelet.

I tredje perioden drog hemmalaget ifrån genom tre mål, men slutresultatet speglade inte riktigt matchen.

”Det är klart att de har ett lite högre tempo i sig i och med att de har spelat i Riksserien hela säsongen”, summerar Kecke. ”Även om de fått en del stryk under säsongen har de tempot med sig, och vi lärde oss en del nyttiga saker inför kommande matcher. Vi behöver helt enkelt göra allt lite snabbare, från besluten vi tar till pucktempot. Vi har inte samma rutin och erfarenhet av den här typen av matcher som de, men vi lär oss. Och jag är säker på att Sundsvall vet vilka Färjestad BK är efter dagens match!”

Färjestad saknade några viktiga pjäser i och med att två spelare (Linda Rohman och Linn Fernström) jobbade och fyra spelare (Lisa Östman, Sara Kask, Johanna Johansson och Joline Blom) var sjuka/skadade. Manfallet innebar bland annat att forwarden Julia Pettersson fick spela back, och hon får beröm för sin insats av tränarna. Kecke ger också lite extra beröm till forwarden Julia Martinsson, målvakten Linda Glädt och backen Fia Larsson.

”Julia Martinsson är väldigt bra i dag – snabbast på plan och hon är med överallt och serverar sina lagkamrater fina passningar. Linda är riktigt bra i målet och ska inte lastas för förlusten. Hon ingjuter ett lugn i försvarsspelet som är väldigt viktigt. Fia Larsson är grym på backplats och de tre är, tillsammans med Julia Pettersson, kanonerna i laget idag. Men hela laget förtjänar beröm för en väl genomförd match.”

Klockan 5.15 på lördagsmorgonen lämnade FBK Dam Karlstad för att bege sig de drygt 60 milen upp till Sundsvall med buss. Efter en natt på hotell i Sundsvall bar det tidigt på söndagsmorgonen iväg de drygt 30 milen till Umeå för eftermiddagens match mot Björklöven. Björklöven, som är Division 1 Nords representant i kvalet, besegrades för övrigt av Division 1 Syds representant, HV71, med 5-0 i lördagens match.

Björklöven tog ledningen med 1-0 i slutet av första perioden, men en Julia Martinsson i fortsatt fin form kvitterade innan perioden var över. 42 sekunder in i andra perioden tog Färjestad ledningen genom Emelie Johansson, men hemmalaget kvitterade till 2-2 i slutet av perioden.

8.12 in i den tredje perioden återtog Färjestad ledningen genom ännu ett mål signerat Emelie Johansson och Julia Martinsson gjorde 2-4 nästan exakt två minuter senare. Så slutade också matchen, vilket innebar att laget nu tog chansen att hänga på i den tabell där de lag som tar de fyra främsta platserna kommer vara kvalificerade för spel i Riksserien nästa säsong.

”Dagens match handlade verkligen om stort hjärta och hårt arbete”, sammanfattar Kecke Wilhelmsson på bussen hem mot Karlstad. ”Det var tufft för tjejerna att ställa om efter gårdagens match, då vi gått ganska kort om folk och var ömma i kroppen och inte helt fräscha i skallen. Björklöven spelade ett snabb, fysisk hockey med bra passningspel och snabba spelvändningar. I första perioden sköljde de över oss rejält, men vi tog oss igenom det och kunde avgöra genom vår fina effektivetet. Julia Martinsson högg som en kobra när lägena kom”, skrattar han. ”Det var en riktigt bra hockeymatch, lite smågrinigt, med högt tempo och bra fysiskt spel.”

Linda Glädt fortsatte att spela strålande i målet, och det är också glädjande att grundseriens främsta poängplockare/målgörare Emelie Johansson och Julia Martinsson fortsätter att leverera framåt.

Julia Martinsson leder, efter två omgångar, kvalseriens målliga med sina tre fullträffar, och förutom att berömma henne väljer Kecke också att lyfta fram den andra tvåmålsskytten, Emelie Johansson, Linda Glädt samt hårdjobbande Julia Pettersson. I backbristens Färjestad fick Pettersson även idag inleda på backposition, även om hon senare tog steget upp till sin ordinarie position som forward.

”Men på det stora hela handlar det om ännu en fin laginsats”, konstaterar tränaren. ”Vi är inte vana vid att spela så ofta och mot så pass tufft motstånd, men vi lär oss hela tiden och anpassar oss på ett fantastiskt sätt.”

Som vi kunde konstatera efter gårdagens match saknar laget en hel drös spelare och dessutom insjuknade Emma Thomann och tränaren Jan ”Lais” Labraaten under resans gång. Det innebar att laget även idag fick klara sig med tre femmor, och att några av spelarna fick spela på andra positioner än de vanligtvis spelar. Till hemmapremiären, som går av stapeln i Löfbergs Arena på torsdag klockan 19.00, hoppas Kecke att de flesta av de nu frånvarande spelarna ska vara tillgängliga. Då står det stockholmsbaserade riksserielaget SDE HF för motståndet.