Torsdag Tor 5 Januari Jan
Fredag Fre 6 Januari Jan
Lördag Lör 7 Januari Jan
Torsdag Tor 12 Januari Jan
Lördag Lör 14 Januari Jan
Torsdag Tor 19 Januari Jan
Lördag Lör 21 Januari Jan
Söndag Sön 22 Januari Jan
Onsdag Ons 25 Januari Jan
Torsdag Tor 26 Januari Jan
Lördag Lör 28 Januari Jan
Tisdag Tis 31 Januari Jan
Torsdag Tor 2 Februari Feb
Lördag Lör 4 Februari Feb
Söndag Sön 5 Februari Feb
Onsdag Ons 8 Februari Feb
Söndag Sön 12 Februari Feb
Tisdag Tis 14 Februari Feb
Torsdag Tor 16 Februari Feb
Lördag Lör 18 Februari Feb
Söndag Sön 19 Februari Feb
Tisdag Tis 21 Februari Feb
Torsdag Tor 23 Februari Feb
Lördag Lör 25 Februari Feb
Tisdag Tis 28 Februari Feb

Damerna startar kvalserien

20 februari 2015 10:00

På lördag drar det äntligen igång, kvalet till Riksserien. Även om sista omgången i grundseriespelet i Damernas Division 1 spelades så sent som förra helgen har FBK:s avancemang varit klart i flera veckor och laget har använt tiden till att på bästa tänkbara sätt förebereda sig inför det som väntar.


”Det ska bli vansinnigt kul”, konstaterar huvudtränaren Fredrik ”Kecke” Wilhelmsson när jag på tisdagskvällen träffar honom och assisterande tränaren Anton Karlsson efter lagets näst sista träning inför helgens roadtrip. Laget inleder borta mot Sundsvall på lördagseftermiddagen och möter dagen efter Björklöven uppe i Umeå.

”Känslan är väl att det börjar på riktigt nu”, säger Anton Karlsson. ”I och med att det i princip var klart redan före juluppehållet att vi skulle spela kval har det känts som en lång tid.”

”Det har nog varit lite svårt för tjejerna att hålla fokus när det har varit så långt kvar”, instämmer Kecke. ”Dessutom har vi haft några veckor utan match nu på slutet, det har också bidragit till att det har känts lite som en transportsträcka. Vi vill ju så gärna att det ska dra igång! Men vi har ökat träningsdosen, bland annat med extra fysträning, och tjejerna har tränat på bra. Förhoppningsvis kommer vi se effekten av detta nu. Intensiteten på dagens träning var riktigt bra. ”

Några av spelarna, bland andra lagkaptenen Sara Kask, dras för närvarande med småskavanker och sjukdom, men tränarna hoppas ha dem tillbaka i laget i tid till helgens matcher. Dessutom har man fått positiva besked kring Lisa Östman som nyligen skadades i samband med en bandymatch och där man initialt trodde att säsongen skulle vara över.

”Hon kan vara igång redan under nästa vecka om vi har tur”, avslöjar Kecke. ”Vi får ta det försiktigt och vi ska väl inte ropa hej ännu, men med tanke på att den ursprungliga prognosen var sex veckors skadefrånvaro är det riktigt positivt. Så på det stora hela, om småskavankerna går över som planerat, är truppen tämligen intakt.”

Kvalserien innebär tre matcher i veckan och därtill ett förväntat högre tempo i spelet vilket ställer krav på en bred trupp. I och med att damspelarna har jobb, studier och familjer att ta hänsyn till vid sidan av hockeyn kan lagen dessutom tvingas lämna spelare hemma ibland, och det har gjort att många föreningar har valt att förstärka inför kvalserien. Färjestad är inget undantag, och man har tagit in forwarden/centern Sofie Wallin och forwarden/backen Mikaela Samuelsson från seriekonkurrenten Nora.

Kvalet pågår mellan 21/2 och 22/3 och spelas i form av en serie där de åtta deltagande lagen möter varandra en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. I vanliga fall går de två bäst placerade lagen upp till Riksserien, men i och med att serien utökas inför nästa säsong kommer de fyra bäst placerade lagen att ta plats i damernas högsta serie.

I kvalet deltar de två sämst placerade lagen i årets Riksserie (IF Sundsvall och SDE HF) samt seriesegrarna i Division 1 Västra (Färjestad), Division 1 Södra (HV71) och serietvåan i Division 1 Norra (IF Björklöven) samt de tre främsta lagen i Division 1 Östra (Djurgårdens IF, Södertälje SK och Almtuna IS). Anledningen till att tre lag går vidare från den östra divisionen är att den serien innehåller fler lag än övriga divisioner. Noteras bör också att flera riksserielag, som till exempel Modo, Leksand och Linköping har ett andralag i Division 1, vilket innebär att de vid serieseger inte får kvala. Det innebär att Björklöven kvalar trots att de inte vann Division 1 Norra, utan kom först på andra plats efter Modo Hockey.

Före tisdagskvällens träning hade Färjestads damer lagmöte, då bland annat lagets interna mål med kvalseriespelet diskuterades och spikades. Såväl föreningen som laget har varit tydliga från starten i våras med att damsatsningen görs över tid, och det sportsliga huvudmålet med den första säsongen var att nå kvalserien. Allt efter det är bonus.

”Så är det, vi är ett nytt lag. Nu får vi spela hockey ytterligare en månad, och vi kommer att lära oss mycket av att tampas med de bästa lagen. Lika barn leka bäst. Vi får mäta våra krafter och se hur vi ligger till i jämförelse med de andra lagen och se vad som krävs för att spela på den här nivån.”

Färjestad har varit suveräna ledare i Division 1 Västra genom hela grundserien och slutade som överlägsna gruppsegrare med nio poäng ned till tvåan Sandviken och trean Leksand. Lägg därtill att laget och dess spelare slutade i topp på många listor, från poäng- och målligan till powerplay och fairplay, för att nämna några av dem.

Om vi blickar tillbaka på grundserien, vad är ni mest nöjda med där?

”En sak som jag är väldigt nöjd med är att vi hela tiden har spelat en väldigt positiv hockey”, säger Anton. ”Vi har aldrig känt oss begränsade och vi har därför aldrig tvingats spela något destruktivt spel. Ett exempel på det är att vi vann fair play-ligan. Att vi spelat på det här sättet och vunnit nästan samtliga matcher (18 av 20, min anm) känns väldigt bra. Ser vi sedan tillbaka på den första cupen, som vi spelade tidigt i höstas, när vi förlorade stort i två matcher mot Sandviken, gick snacket om att vi på sin höjd skulle kunna vara med och störa lag som Sandviken något. Men med den utveckling som vi haft har vi istället vunnit klart över dem och övriga lag i serien.”

”Ja, tjejerna har sugit åt sig så mycket mer på så kort tid än jag någonsin trodde möjligt”, säger Kecke. ”Det gäller hela truppen, som har tagit ett stort steg tillsammans, men också spelarna som individer. Tjejerna har ju lite olika förutsättningar beroende på hur gamla de var när de började spela och hur länge de hållit på, men samtliga har gått framåt utifrån sitt utgångsläge. Sedan finns det många andra saker också som vi är nöjda med, men utvecklingen har varit fantastisk. Det är väldigt roligt att det gått så bra för oss och att vi har fått så mycket positiv respons från omvärlden.”

Efter att laget krossat det mesta motståndet i grundserien väntar nu en rejäl utmaning, och en lite annorlunda situation där motståndet är svårbedömt och utgången av serien tämligen oviss. Målsättningen som laget har satt upp handlar inte om ett visst antal poäng eller någon specifik tabellplacering:

”Vi har inte sagt något om tabellplacering eller poäng, målet för oss är att sätta Färjestad BK på kartan”, säger Anton. ”Nu vet folk i Värmland och region väst vilka vi är och när vi är färdiga med det här ska resten av Hockeysverige veta vilka vi är. Vi vill göra en bra insats och kanske överraska någon med hur vi spelar och hur vi uppträder och så vidare.”

Vilka nycklar ser ni som viktiga för att det ska gå bra i kvalserien?

”Vår skridskoåkning, att vi har ett försvar som spelar bra och att vi är beredda att offra oss där samt att våra ledande spelare fortsätter leverera”, slår Kecke fast.

”Sedan har vi en väldigt bra lagsammanhållning som varit en viktig grund till framgångarna under hösten”, säger Anton. ”Den är fortsatt väldigt viktig inför det som väntar. Det är alltid lätt att ha en bra sammanhållning när det går bra, eftersom det ger en positiv spiral. Nu kommer vi att möta tuffare motstånd och då gäller det att tillsammans hjälpas åt att hålla upp humöret.”

Djurgårdens IF, som storsatsat genom att bland annat värva in landslagslagslirare som målvakten Valentina Lizana-Wallner och centern Tina Enström, har lyfts fram av många som en av favoriterna i kvalserien och Färjestads tränare är inga undantag:

”Djurgården har ju värvat ihop ett bra lag med OS-spelare, bland annat, och lär bli svåra. Samtidigt är det ju de som kommer ha all press på sig. HV71, som har värvat in några spelare från Göteborg, kommer nog också att bli en tuff motståndare, men faktum är att vi inte vet så mycket om dem egentligen. SDE och Sundsvall kommer ju från Riksserien och har tempot med sig, även om de fått mycket stryk under året. Samtidigt har vi fått rapporter från folk som sett dem spela och som säger att vi matchar dem väl med vårt spel. Och oavsett vilket ska det ju spelas om det, det får man inte glömma.”

Almtuna, som blev omskrivet i och med att föreningen har det tufft ekonomiskt och bestämde sig för att damlaget skulle tvingas avstå från att kvala, kommer till spel på grund av ett nytt sponsoravtal och har värvat in spelare från Sandviken. Men i övrigt vet inte Färjestadstränarna så mycket om vare sig dem eller Södertälje och Björklöven.

”Man följer ju serierna så mycket man kan och tittar på resultaten”, konstaterar Kecke.” Ibland kan storsegrar bero på att det andra laget var väldigt kort om folk, och därför blir det svårt att bilda sig en uppfattning om lagen.”

Om Färjestad skulle ta en av topp-fyra-placeringarna i kvalserien väntar Riksserien-spel nästa säsong. Är ni redo för det i så fall?

”Det tar vi då i så fall. Nu ska vi fokusera på vår del; att spela hockey och göra det vi ska på planen.”