Sommarläsning: Jesper Olofsson vill sätta avtryck
Publicerad: 2018-07-10
Sommarläsning
26 år gammal, men redan något av en hockeynomad. Nu vill han en gång för alla bevisa att han är att räkna med.

– Jag vill ta en stor roll och jag vet att jag kan, säger han.

Jesper Olofsson har lämnat Skellefteå AIK för spel i Färjestad BK. Ett klubbyte bland många andra för 26-åringen. Men det var inte riktigt så det var tänk från början. Under sportchef Fredrik Anderssons lednings sattes en plan för Jesper och en del av hans juniorkollegor. Det var de som skulle ta Modo in i framtiden. Över en natt ändrades förutsättningarna.
– Fredrik fick lämna och Markus Näslund tog över. Med honom kom även en mängd nordamerikaner och helt plötsligt fanns det inte plats för mig. Det var tungt då, när man helt plötsligt inte dög i den klubb man spelat hela livet och inget annat ville än att lyckas i, säger han.

Efter att ha spenderat hela sitt hockeyliv i moderklubben, där han öst in poäng hela juniortiden, fick han nu istället ge sig ut och leta speltid. Det blev ett par utlåningar (Oskarshamn och Björklöven) innan han fattade beslutet att lämna Örnsköldsvik och ta en annan väg. Han hamnade istället i Danmark och Odense Bulldogs.
– Huvudsaken för mig då var att få spela mycket. Att flytta utomlands var ett bättre alternativ för mig då än att hoppa ner i division 1. Har sett för många som gjort det och aldrig tagit sig vidare. Här var det ändå högsta ligan och är man utomlands känns det som man ändå får ett och annat mer öga på sig än om man spelar i ettan. Det var ett trevligt år med bra drag på matcherna.

För Jesper var året i Danmark en ”bakdörr” tillbaka in på den svenska hockeyscenen. Och det var nära att han hamnade i Karlskoga direkt.
– Jag var i kontakt med dom och de har ju varit kända för att plocka lite okända namn och utveckla dom så jag tyckte att det lät som ett bra alternativ.
Det blev dock inget värmlandsäventyr - då. Istället blev det Almtuna där säsongen blev allt annat än som det var tänkt.
– Blev skadad och missade nästan halva säsongen så det var inget bra år.

Året efter blev det så en flytt till Karlskoga till slut och enligt Olofsson var det där karriären tog fart igen.
– Det gick riktigt bra och där tog jag nästa steg. Blev tvåa i målligan den säsongen. Spelade med Linus Fröberg nästan hela säsongen och vi hittade ett jättebra samarbete. Vi kände väl båda att vi hade potential att ta oss vidare i karriären, vilket vi också gjorde, om än åt varsitt håll.

Det leder oss in på en ganska intressant del i vårt samtal. Att det till slut inte är din önskade hemmiljö som kanske är det bästa för just dig i livet som hockeyspelare.
– Så är det ju. Den setup som är på ett ställe vid ett visst tillfälle i din karriär kanske inte passar dig just då, och då är det bättre att flytta för att få speltid. Vi pratade en del om det, Linus Fröberg och jag, och han har ju haft en jättefin utveckling sedan han flyttade från Karlstad. Men då var han yngre och det var trångt i laget, vilket det även var för mig i Modo, säger Olofsson.

Efter den fina säsongen blev det en det snack om en återkomst i hemstaden.
– Det pratades en del att jag skulle hem till Modo och vi hade även en del snack om det, men något hände och deras intresse försvann.
Då brorsan Victor hade blivit uppflyttad i a-laget fanns det såklart en önskan från Jespers sida om att få chansen att spela ihop med sin bror.
– Det blev ju en besvikelse - igen. Det var något vi pratat om ett tag att det skulle vara roligt att få spela ihop, men hockeylivet är inte alltid så enkelt, säger han.

Istället blev det SHL-nykomlingen Karlskrona HK.
– Skrev ett tvåårskontrakt där det fanns en klar plan för hur jag skulle användas. Där sprack det ganska fort, i de löften som gavs och vad som sen blev verklighet. Poängmässigt gick det bra men det var en strulig säsong både på och utanför isen.

Jesper fick möjligheten att bryta sitt kontrakt efter säsongen och då Modo precis åkt ur hade han alla möjligheter att återvända hem. Men det kunde redan då ha blivit Färjestad.
– Spelade med Anton Grundel i KHK och jag pratade även med Färjestad om en övergång redan då.
Men med en nyfödd dotter så föll valet på Skellefteå.
– Vi ville norrut för att vara så nära våra föräldrar som möjligt.

Det blev ett uppvaknande för Jesper. Att komma till en klubb som spelade final snudd på varenda år fanns en helt annan attityd till hockeyn än vad han var van vid.
– Det blev en helt annan miljö. Sjukt lärorikt att kliva in i en så mycket mer professionell miljö än jag varit van vid och det första året var jobbigt. Andra året blev ju mycket enklare då man redan innan visste vad som väntade.

Men att hamna i ett kollektiv där många av dem hållit ihop under många år var det svårt. En stark grupp som upplevt mycket tillsammans.
– Det ska sägas, att jag blivit väldigt bra omhändertagen av klubben hela tiden, men det var svårt när det fanns en så stark gruppering av spelare som spelat tillsammans länge - och som dessutom var jäkligt duktiga. Det var svårt att ta den plats man önskade, även om man presterade. Allt är inte helt enkelt bara för att man spelar i ett bra lag, man behöver fortfarande istid för att bli bättre. Det var svårt att hitta det.

Efter två säsonger i Skellefteå valde han att flytta söderut igen - och nu till Karlstad och Färjestad. En flytt han känner är helt rätt.
– Jag vill vara den som ”gör det”, tar ansvar och presterar. Efter de snack jag haft med lagledningen här känns det som jag kommer att ges de verktyg jag behöver för att göra det. Sen är det upp till mig att prestera.

Livet i sin nya hemstad har så långt varit fantastiskt.
– Vi har ju en liten och en till på väg och vi tar oss runt i stan och ser oss omkring. Det finns massor av fina ställen här och vi trivs jättebra hittills.

Det känns, när man sitter och pratar med Jesper, att han är sugen, laddad och förväntansfull inför den kommande säsongen.
– Det känns att det blåser nya vindar i klubben. Jag är själv ny och ser fram emot att bli en viktig kugge i det nya Färjestad som ska ta den här fina klubben in i framtiden. Det känns redan som det är en bra grupp där både spelare och ledare har ett mindset av att göra det här tillsammans.

På hela hockeyresan har också Jespers flickvän Josefin funnits.
– Hon har varit ett jättestöd för mig hela tiden. Det är inte helt enkelt att hänga ihop med en kille som flyttat såpass mycket som jag gjort. Vi har växt tillsammans under de här åren, men vi sade tidigt att vi skulle göra det här tillsammans och nu har vi landat här i Karlstad och vad vi har sett så är det en jättefin stad att låta sina barn växa upp i. Mår folk hemma bra så mår jag bra och då kommer även resultaten på isen, säger han.

Med tanke på hur bra Jesper Olofsson lyckades mot oss under förra säsongen känns det helt klart bättre att ha honom på vår sida när isen är frusen och pucken släpps.

  • sommar2018
Kommunikatör Stefan Eriksson