Peppe Lundh lämnar Färjestad BK
Publicerad: 2024-04-24
Ett utdraget besked av flera anledningar, men nu har det kommit. Peppe Lundh blir inte kvar i Färjestad BK.
– Tråkigt såklart, även om jag haft det lite på känn. Nu ska jag landa lite i det här innan jag bestämmer vad jag ska pyssla med framöver, säger han.

Patrik ”Peppe” Lundh har en lång hockeykarriär i bagaget. Han har spelat i Färjestad i två omgångar, där båda gångerna resulterat i ett guld. Det senaste kom 2022. Men nu har han fått besked av sportdirektör Rickard Wallin att det inte blir en fortsättning. Ett besked vars utgång han nog ändå känt på sig skulle komma.
– Så har det väl ändå ändå varit. I och med att jag dragit ut på tiden också så är det klart att man har det i bakhuvudet. Visst har det funnits en strimma av hopp sådär efter samtalen vi alltid har efter säsongen, men det är klart att man har känt på sig lite. Man har ju varit med tillräckligt länge för att förstå, säger han.

Under Peppes första sejour var Rickard Wallin lagkapten, och under åren har de båda blivit goda vänner på sidan av isen. Nu har han varit hans högsta chef och den som levererat beskedet.
– Det har inte någon betydelse vem det är egentligen. Jag lägger absolut ingen värdering i vilken person det är som ger det beskedet. Jag har varit med tillräckligt länge i den här branschen för att kunna skilja på jobb och vänner. Så som det har varit nu i den här relationen. Jag kom ju hit till Färjestad 2010 med Walle som var lagkapten. Jag lärde mig sjukt mycket av honom som hockeyspelare genom att bara vara där. Sen tycker jag att han har gjort ett grymt bra jobb också som sportchef här. Det är vad det är, och det är absolut ingenting som jag lägger någon tanke på så.

Du är ju en av hans första signings.
– Ja precis, det är ju sant. Men nej, det finns inte något personligt så. Walle och hans gäng har ett jobb som förmodligen inte är det enklaste heller, så det har jag full respekt för, säger Lundh.

Han säger att han, trots ett tråkigt besked, känner viss lättnad över vetskapen. Vad som händer nu har han inte riktigt kommit fram till.
Det är klart att det blir någonting som man går och funderar och tänker på. Hur det ska bli. Å ena sidan så är det en tomhet såklart, att man inte får vara kvar. Samtidigt ganska skönt ändå att få ett beslut, så man vet. För den här ovissheten som infinner sig när man går runt kontraktslös och inte riktigt vet hur det ska bli, den blir ju jobbigt i sig. Så det är tudelat.

240424-peppe-01 Stefan Eriksson, Färjestad BK

Peppe Lundh fyller 36 i sommar, och även om det inte är någon ålder så börjar ju ändå åren som möjligt aktiv lida mot sitt slut. Lundh med familj är rotade i Karlstad och har för avsikt att fortsätta bo här.
Ja absolut. Jag trivs ju jättebra här i Karlstad, och min fru kommer härifrån. Barnen har kommit in på skolor och har kompisar och allt sånt där. Så det var väl en del i det hela när jag kom tillbaka. Kände väl redan där och då att man ville rota sig och vara här. Jag trivdes jättebra första gången som jag var här i stan, och likadant så har jag gjort det nu. Men det är en process med allt det här. Det är väl nästan första gången i min karriär som jag sitter kontraktslös och inte riktigt vet vad det är man ska hitta på för någonting. Så jag tror att det är för mig att landa lite i det också. Att känna att man får tänka efter lite extra. Men jag gillar ju att röra på mig. Så jag kommer inte kunna sitta stilla. Så det blir ju att man tränar och håller igång. Så får man se lite framöver vad man landar i. Det är ju ett beslut som inte bara ska passa mig. Vi är ju en familj, säger han.

Även om livet som spelare i Färjestad BK är över för nummer 79 så lämnar han med fina minnen och vänner för livet.
– Jag har ju spelat på en del ställen, men kan ju ärligt säga att den här klubben är speciell på så många sätt. Allt sedan första dagen har jag känt mig välkommen i gänget, av folk kring laget, personal på kontoret…ja, alla. Det finns en värme här som gör att du känner dig trygg och kan vara precis den du är. Det blir en liten ovanlig med fin känsla när man får höra att man är en ”bra gubbe” liksom. Och då är det inte för något man gjort, utan för den man är. Folket som bor här har ett sätt att vara på som gör det lätt att trivas, och det har jag som sagt gjort från första dagen. Det är väl också därför vi vill bo kvar här.

Om du får lista dina bästa hockeyminnen från din tid i Färjestad, vad skulle de bli?
– Det största är nog det jag just sa, att klubben är så varm och speciell att få ha varit en del av. Jag kommer nog alltid att känna att jag är en del av den, men på isen så är det nog de båda gulden. De är så olika också, för det första guldet vann jag när jag var 22. Då fattade man inte riktigt vad som hände där i arenan. Draget var totalt och det blev nästan för stort för att fatta. Det senaste var ju på bortaplan, och även om vi firade med fansen så var de ju en liten men tapper skara som rest till Luleå. Att vi i laget sedan fick några timmar bara med oss själva, då sjönk det in på ett annat sätt. Sen brakade det ju loss igen när vi landade i Karlstad mitt i natten och sen…ja, torget och allt. Där förstår man lite hur stor hockeyn är i Karlstad och hur många människor man har fått vara med att göra väldigt glada. Det är fina minnen, säger Lundh. 

240424-peppe-03 Stefan Eriksson, Färjestad BK

Den gamle vapendragaren, och nu chefen, Rickard Wallin var den som meddelade beslutet.
Först och främst vill föreningen rikta ett stort tack till Peppe för allt han gjort genom åren. Peppe är en person som är omtyckt av alla i och runt föreningen. Han har alltid haft en stor arbetsmoral och satt laget i främsta rummet. På det personliga planet har jag alltid haft en stor respekt för Peppe, och den förändras inte i och med det här. Beskedet som sådan har vi velat tänka igenom ordentligt och har till slut landat i ett beslut som var otroligt svårt att leverera, eftersom jag vet att han gärna fortsatt. Men vi önskar honom stort lycka till med vad han än tar sig för framöver. Sen får vi se vad framtiden ger. Han kanske kan vara intresserad av en roll i föreningen framöver om den möjligheten skulle dyka upp. Det får som sagt framtiden utvisa, avslutar Wallin.

Kommunikatör Stefan Eriksson