Färjestad BK grundades som bekant redan 1932, och fyller således om några år 100 år. 1957 fick vi tillgång till en konstfrusen uterink, och 1968 fick den sin överbyggnad och blev Färjestads Ishall. Vi skall inte botanisera i hela historien utan flytta oss framåt till åren för nuvarande arenas tillkomst, kring år 2000. Den ishall som fram till dess fanns i kommunens regi var nedgången och i stort renoveringsbehov. Dialog fanns, om inte rivning och därmed nybyggnation i kommunens regi hade varit ett bättre alternativ.
Nu blev varken det ena eller andra att dessa alternativ verklighet. Istället kraftsamlade Färjestad BK och köpte dåvarande anläggning av Karlstad Kommun för 1,5 miljoner kronor. Detta mot löftet av att renovera och utveckla arenan. Färjestad BK har sedan det investerat hundratals miljoner i det som kom att bli en ny anläggning - Löfbergs Arena och Löfbergs Ice Arena. Vidare utveckling kom 2009 i och med tillkomsten av Färjestad BK Center som binder samman arenorna med bland annat nya och renoverade faciliteter, såsom omklädningsrum etc.
I samband med arenans tillkomst slöts ett avtal mellan Karlstads Kommun och Färjestad BK. Kommunen upplät i samband med avtalsskrivandet mark för parkering. Parkeringsytor som Färjestad BK vidare har bekostat iordningsställande av gällande asfaltering, belysning och vidare underhåll och utveckling på årlig basis.
I avtalet som slöts år 2000 reglerades en hyra att betalas från Karlstads Kommun om 3Mkr för år 2001, 5Mkr för 2002 och sedan 6Mkr årligen att gälla från 2003 – 2019. Beloppet justerades ned vid ett tillfälle till 5,4Mkr i samband med flytten av curlingen till ny hemvist. Den ekonomiska nivån kan sägas vara i paritet med kommunens dåvarande driftskostnader för gamla anläggningen.
Kommunen behövde genom uppgörelsen således inte göra investeringar motsvarande hundratals miljoner. Vidare blev man av med driftskostnaderna och Färjestad BK övertog all personal. Kommunens kostnadsnivå genom hyresåtagandet kom därmed att ligga i princip fast i 20 år. Detta fram till att avtalet förlängdes 2020 att gälla till och med 2024. Vidare genom ett nytt förlängningsbeslut i december 2023 att gälla för perioden 2025 och ytterligare fem år till 2029. Vid dessa förlängningstillfällen sker uppräkning årsvis av de grundläggande 6 miljoner som avtalades i ursprungsavtalet 2000. Uppräkningen motsvarar således inte ens en justering motsvarande KPI-utvecklingen över avtalsperiodens första 20 år.
Mot denna bakgrund kan vi nog alla enas om att samarbetet har skapat stora värden för kommunens invånare bara i ovan beskrivna förhållande. Staden och regionen har fått en arena av internationell toppklass som årligen lockar kring 400 000 besökare, varav en stor del utgör besökare utifrån. Kommunen räknade själva, ut med stöd av beräkningsmodeller (2019), att det genererade värdet av ett evenemang ligger i spannet 900tkr – 3,5Mkr. Roar vi oss med räknestycket 1,5Mkr ggr 40 talet event årligen, ggr antalet år arenan stått till stadens tjänst så får vi hisnande positiva effekter. Lägger vi därtill värdet för nyttjandet av anläggningarna, den positiva påverkan på stadens och länets besöksnäring, exponeringsvärden, glädjen och nyttan för invånarna, skatteintäkterna från Färjestads ca 110 årsanställda mm så är det enkelt att dra slutsatsen att samarbetet över åren varit en bra investering för alla berörda parter.
En positiv satsning och utveckling som dessutom fortsätter. Våren 2024 står ytterligare en byggnation – ”Mästaren” klar. En byggnad på ca 5500kvm längs hela arenans västra långsida som vidare utvecklar arenaområdet och Karlstad. Ytterligare en investering på ca 100 miljoner kronor. Nästa steg är den planprocess som pågår som innebär en möjlig utveckling av en helt ny stadsdel kring arenaområdet genom bolaget Färjestad Arenastad AB där föreningens deltagande tillsammans med starka partners är högst centralt.
Vi summerar således ett samarbete som har varit och är närande och högst utvecklande för Färjestad BK samt för vår stad och region. Ett samarbete som om man ville, skulle kunna få medial uppmärksamhet som en framgångsmodell. En modell som många fler med samma ambitioner både i och utanför vår stad skulle kunna anamma.
Kort
sagt ett samarbete som jag tycker manifesterar vår ständigt stående devis
”Framåt Och Uppåt – Tillsammans”.