Färjestad BK i samhället

Det finns alltid ett stort behov av sociala insatser, både lokalt och i det större perspektivet. Färjestad BK engagerar sig i ett flertal sociala välgörenhetsprojekt.

Här är en lista på en del av de projekt vi är och har varit aktiva i.

Blå Rummet-stiftelsen (egen)

Blå Rummet stiftelsen arbetar för att förbättra livskvalitén för sjuka och funktionshindrade barn. Avkastningen från tillgångarna går till stipendier som delas ut och på så vis kan stiftelsen bidra till en mer livfull vardag för de familjer som är i behov av ekonomisk hjälp.Mer info: http://www.storthjarta.se/

Movember

Under ett flertal säsonger har Färjestad, tillsammans med övriga SHL-klubbar, uppmärksammat kampen för mäns hälsa genom att stöta Movemberrörelsen. Vi har genom att använda vårt varumärke hjälp till att samla in pengar till forskningen gällande prostatacancer. Mer info: https://se.movember.com/

Bissen Brainwalk

Insamlingsfonden Bissen Brainwalk har till syfte att samla in pengar till hjärnforskningen samt att sprida information om och förståelse kring hjärnans alla sjukdomar och skador.

Då huvudskador är ett tråkigt problem inom vår sport känns det angeläget för oss att hjälpa till att främja forskningen kring hjärnskador. Mer info: http://bissenbrainwalk.se/

Tobiaregistret

Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Genom registret finner sjuka människor passande givare av blodstamceller. Färjestad BK har under senare år aktivt visat sitt stöd för organisationen genom att belysa och uppmanat våra följare att själva bli givare.Mer info på http://tobiasregistret.se/

Inte Ensam Aldrig Glömd

Våra a-lagskillar har under flertalet år stöttat kampen mot sexuellt utnyttjande av barn. Grundaren Erik Grönberg har även besökt oss och hållit föredrag för bl a våra juniorer. Mer info om IEAG: http://inteensamaldrigglomd.se/

En riktig man

Färjestad BK är en stöttande partner till Region Värmlands kampanj En riktig man. Med vår räckvidd bidrar vi att lyfta ämnet om mäns hälsa, hur vi är riktiga män, hur vi förhåller oss till kvinnor etc. Mer info på https://enriktigman.se/

#Killmiddag

Som en fortsättning på "En riktig man" gjordes en "Killmiddag" tillsammans med Löfbergs, där det pratates om mansnormer och våld i nära relationer.

Frågan - en viktig fika

En intervjuserie där Löfbergs låter programledaren Hanna Persson intervjua kända personer och profiler med utgångspunkt i en specifik fråga. I vårt fall snackade Hanna med olika spelare/ledare från Färjestad om hockey, normer och om det finns en machokultur i vår sport. Se det här.

Team Rynkeby

Färjestad BK har tidigare stöttat Team Rynkeby. En stiftelse som samlat in pengar till familjer som drabbats av barncancer. Stiftelsen är nu nedlagt (uppköp) och är ej längre aktiv. Mer info: https://www.team-rynkeby.se/

Barnkliniken, CSK

Under många år var Färjestad BK på besök på Centralsjukhusets barnavdelning. Man samlade också in pengar till inköp av leksaker etc.

Prideparaden

Under de år som Karlstad haft sin egen Prideparad har det alltid funnits representanter från föreningen i tåget. Många också klädda i matchtröja.

KRIS

Under åren har Färjestad stöttat KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) på så sätt att man skänkt biljetter till organisationen.

Julänglarna

Färjestad har under många år aktivt stöttat Julänglarna. En lokal organisation (Svenska Kyrkan) som vill hjälpa familjer som har det tufft att ändå få uppleva en julafton på det sätt både föräldrar och barn drömmer om att få uppleva. Många familjer har det tufft och det är där Julänglarna kommer in och skänker mat eller presenterat till julklappar. Julen 2018 avstod Färjestad att köpa en julgåva till personalen och skänkte istället en summa pengar till Julänglarna.

Tappra Barn

Tappra är en insamlingsstiftelse och välgörenhetsorganisation som är verksamma lokalt, där pengarna skänks till barn som har det tufft i livet. Vi har under några år hjälpt till att skänka signerade saker till organisationens auktion. Detta är gjort i samband med bortamatcher i Linköping där organisationen är stark. Senast deltog vi i en match där det såldes nallar som under ett powerbreak kastades in på isen, samlades in och skänktes till Tappra Barn-stitelsen. Pengarna från försäljningen av nallarna tillföll också Tappra Barn. Våra spelare köpte också nallar under den aktuella matchen.

Ung cancer

Under ett flertal år samarbetade Färjestad BK med Ung Cancer där man bjöd fyra biljetter plus mat till varje match.

Medhjältarna

Färjestad har under många år stöttat den lokala gruppen från Säffle. Det anordnas årligen en lokal barncancergala i Säffle dit Färjestad skänker olika saker som auktioneras ut. Medhjältarna kommer också på ett besök årligen med ett antal drabbade barn. De får då träffa spelare, ledare och kolla in arenans all utrymmen.

Fritidsbanken

Vi har bidragit med hockeyutrustning samt att spelare har besökt Fritidsbanken och pratat med barnen som lånat grejer.

Öppet Hus-dagen

Vår eget Öppna Hus där bara och föräldrar får komma och träffa spelare och ledare som också guidar runt i arenan. Det finns också möjlighet att åka skridskor tillsammans med laget.

Ture Varg- och Tre Kronors hockeyskola

Gratis hockeyträning i egen regi för de allra yngsta.

Färjestad BK Hockeyallians

Förutom alla de turneringar alliansen anordnar ute i Värmland, där intäkterna fördelas ut till de värmländska alliansklubbarna, så anordnar de också prova-på-dagar för både killar och tjejer.

Vi har tidigare varit engagerade i en rad andra projekt, bland annat har vi varit ute i skolor och pratat om hur man är en riktig kompis.

Men den största insatsen gör vi ändå genom att vi engagerar över 600 barn och ungdomar i vår verksamhet. Vi, och alla andra idrottsföreningar i landet tar ett jättestort ansvar för att barn och ungdomar kommer in i idrottsrörelsen. Väl där får man kompisar, man lär sig att vara en god vän och medmänniska.