Mikael Wikstrands återkomst dröjer
Publicerad: 2022-12-20
Skaderapport
Mikael Wikstrand opererade sitt skadade knä 8 juni. Prognosen för läkning och rehab sade att en återkomst skulle kunna vara möjlig runt nyåret. Några komplikationer senare så är återkomsten skjuten på framtiden.

– Jag är ledsen, arg, och bedrövad över hela situationen, säger Wikstrand.

Skadan uppkom under kvartsfinalserien mot Skellefteå. Under hela resterande slutspel gjordes allt för att Wikstrand skulle kunna återkomma i spel, men det gick helt enkelt inte. Skadan var för stor, och den 8 juni i somras opererades det skadade knät.

Rehabliteringen gick till en början enligt plan, men ny smärta började så smått komma och nya röntgenplåtar togs. Där visade det sig att den första operationen inte var helt lyckad och att bland annat en broskskada hade uppstått.

17 oktober gjordes ett nytt ingrepp där man försökte åtgärda det man då trodde var orsaken till smärtan, och att det nya ingreppet heller inte skulle påverka rehabtiden nämnvärt.
– Det blev aldrig riktigt bra och jag har funderat på vad det kan ha varit. När vi nu har fått all information om vad som faktiskt blivit gjort i knät så har det visat sig att min kropp har haft rätt hela tiden. Något har varit fel, säger Wikstrand som efter att ha testat på is förra veckan fick det ännu mer bekräftat.
– Så fort jag belastar benet så hugger det och gör ont. 90 sekunder eller så räckte på is förra veckan för att veta att något är dunderknas i knät. Det var ingen bra dag och tårarna ville liksom inte sluta när jag klev av för jag visste där och då att en återkomst var långt bort. Riktigt tungt, säger han.
{!A}

Det som gjordes under ingreppet den 17 oktober skulle helt enkelt ha behövt en längre vila än vad som sades.
– Vi fick instruktioner om att återuppta det rehabprogram vi redan hade. Efter konsultationer med andra läkare har vi fått veta att all information om ingreppet inte var helt korrekt. Rehabtiden efter ett sådant ingrepp som faktiskt gjordes är 3-4 månader. Nu har han istället fått kämpa med huggande smärta som omöjliggör belastning. Vi lider med honom i hela teamet, säger Mattias Hell som är ansvarig för Färjestads medicinska team.

Det som händer nu är att Wikstrands återkomst är satt på paus.
– Det är dumt att gå ut med någon tidsplan med tanke på vilka turer det här knät har tagit under året. Men helt klart är att ett par månader till är han ju borta, men vi är övertygade om att han kommer att bli helt frisk. Vi vet bara inte när, säger Hell.

– Det är naturligtvis en väldigt tråkig situation, framförallt för Mikael, men också för laget som räknat med att få ett tillskott i honom vid den här tiden på året. Mikael har verkligen lagt ner ett hundraprocentigt jobb för att ta sig tillbaka, men den situationen vi står inför nu kunde vi varken förutse eller påverka. Vi får såklart utvärdera situationen med lagbygget, och gällande Micke så följer vi den plan vi hade från start, vilken var att låta honom bygga upp både knä och fysik för att kunna spela på den nivå både han och vi vill när han är tillbaka, säger Rickard Wallin.

För Mikael Wikstrand fortsätter säsongen precis som den gjort ända sedan 8 juni.
– Just nu är jag bara så jäkla ledsen. Jag får vara det en stund och sedan komma ut på andra sidan som en starkare människa på alla sätt, avslutar Wikstrand som också avböjer ytterligare kommentarer.
{!B}

Kommunikatör Stefan Eriksson