Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Linköping
LHC

Färjestad jagar säsongens första trepoängare mot Linköping

8 februari 2018 11:30
#FBKLHC

Färjestad och Linköping har två tidigare möten bakom sig denna säsong. Det första mötet vann värmlänningarna på straffar och i returen i Saab Arena vann Linköping med 5-3. Nu söker hemmastarka tabelltrean revansch och jagar säsongens första trepoängare mot östgötarna.


Formkollen

Linköping kommer med två raka förluster. Den senaste var en snöplig sådan när HV71 var på besök i Saab Arena. Då vann gästerna med 6-5 efter övertid. Linköping har dessutom tre raka hemmaförluster men två raka bortavinster, något som kanske kan tala för östgötarna när man idag åker till Karlstad och Löfbergs Arena. Linköping, som jagar den sista slutspelsplatsen, ligger just nu på sjunde plats med samma poäng som Skellefteå. Kryper laget upp på den sista platsen idag?

Hemmalaget Färjestad straffade Frölunda i Scandinavium under lördagen med 5-4 och hade dessförinnan två raka vinster, mot Luleå och Örebro. Värmlänningarna är dessutom starka i sin hemmaborg och har fyra vinster på de fem senaste hemmamatcherna. Theodor Lennström har varit i högform den senaste tiden och är uppe i sin längsta poängsvit för säsongen med fyra mål på de tre senaste matcherna. Lennström blev dessutom stor matchvinnare mot Frölunda med sina två mål. Färjestad jagar säsongens första trepoängare mot östgötarna efter att ha förlorat senast i Saab Arena och vunnit på straffar hemma i Löfbergs Arena i september.

Läget i lagen

I listan nedan återfinns de spelare som saknats i lagens matchtrupper den senaste tiden. Färjestad har en hel del nyckelspelare på frånvarolistan och dessutom gick klubben tidigare i veckan ut med att Johan Ivarsson kommer vara borta från spel i minst sex veckor efter en puck på käken i mötet mot Frölunda. Men under tisdagen blev det klart att Morgan Ellis från Skellefteå är klar för Färjestad och ser ut att vara spelklar till kvällens möte.

Noterbart är att båda lagen har spelare iväg på OS. I Färjestad är det Dick Axelsson, Mikael Wikstrand och Lars Haugen. Linköping har fyra spelare på OS, Mathis och Ken Andre Olimb, Chad Billins och Derek Roy.

Noterbart Färjestad:

  • #22 Per Åslund och #71 Jesse Virtanen är Färjestads poängstarkaste spelare mot Linköping denna säsong, båda har svarat för två mål och en assist på de två tidigare mötena.
  • Färjestad är det lag i SHL som gjort flest mål i hela ligan, 145 mål på 43 matcher. 37 av målen har kommit i numerärt överläge.
  • Värmlänningarna hamnar på en andraplats i powerplaystatistiken, med en procent på 27,21.

Noterbart Linköping:

  • #18 Jakob Lilja hade en bra dag på jobbet senast mot HV71 och svarade för två mål och en assist.
  • #51 Kristian Näkyvä har mest istid mot värmlänningarna denna säsong, Näkyvä snittar 21,42 minuter.
  • Östgötarna är ett av seriens vassaste lag i boxplay och har en boxplayprocent på 84,51, bara Brynäs är bättre.

Kom ihåg:

  • Säkra din plats i arenan, köp din biljett här.
  • Diskutera matchen i sociala medier under hashtagen #FBKLHC.