Tisdag Tis 12 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Torsdag Tor 28 Januari Jan
Lördag Lör 30 Januari Jan
Tisdag Tis 2 Februari Feb
Torsdag Tor 4 Februari Feb
Lördag Lör 6 Februari Feb
Tisdag Tis 16 Februari Feb
Torsdag Tor 18 Februari Feb
Lördag Lör 20 Februari Feb
Tisdag Tis 23 Februari Feb
Torsdag Tor 25 Februari Feb
Torsdag Tor 4 Mars Mar
Lördag Lör 6 Mars Mar
Tisdag Tis 9 Mars Mar
Torsdag Tor 11 Mars Mar
Lördag Lör 13 Mars Mar
Lördag Lör 20 Mars Mar
Torsdag Tor 25 Mars Mar
Torsdag Tor 1 April Apr
Lördag Lör 15 Maj Maj
Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Färjestad
FBK

IKO krigade sig till en poäng - igen

25 februari 2020 21:45
HERR

Historien upprepade sig från Skellefteåmatchen, IKO kvitterade tre gånger och krigade sig till en poäng. Det kunde även blivit två då man hade power play i förlängningen, eller tre då man fick spela fem mot tre som tyvärr bara blev tio sekunder. Rickard Palmberg (bilden) blev poängräddare med sitt 3-3-mål med drygt sex minuter kvar. Övriga mål av Pontus Netterberg och Joakim Thelin.


IKO var påkopplade från start och hade ett par snabba anfall i inledningen av matchen. Färjestad var dock också giftiga i sina omställningar och fick även första målet efter 3.40. SHL:s poängkung Marcus "Lillis" Nilsson kom på vänsterkanten och satte ett distinkt avslut förbi hemmadebuterande målvakten Richard Bachman. IKO kom igen och fortsatte skapa samtidigt som man fick se upp med Färjestads kontringar. Just i en kontring kom istället IKO efter knappt elva minuter och det var kvitterat genom Pontus Netterberg, assist Dahlström/O Nilsson. Skottet från Dahlström som Arvid Holm i bortakassen inte kunde hålla och Netterberg kunde enkelt peta in pucken bakom hans rygg. Hemmalaget tog över lite efter målet och hade även ett power play men ingen utdelning där. I efterdyningarna efter power play blev IKO lite väl offensiva och Gustav Rydahl fick en briljant passning som gav honom ett friläge mellan backarna. Ensam med Bachman satte han ledningsmålet högt bredvid amerikanen, som innan dess gjort några riktigt kvalificerade räddningar, bland annat på ett tidigare friläge. Färjestad fick spela power play sista knappa minuten av perioden men 1-2 var resultatet i paus och skotten 8-7.

IKO tillbringade en dryg halvminut i anfallszonen i det box play som inledde andra perioden, efter som vanligt hårt jobb av bland andra John Dahlström. Detsamma upprepades vid nästa utvisning efter fem minuter och IKO klarade även det. Nästa pp efter tio minuter var hemmalagets och strax efter fick FBK ytterligare ett men då drog målskytten Rydahl på sig en roughing-utvisning vilket gav IKO pp i en minut istället. Där jobbade IKO bra och till slut satt kvitteringen även om det var två sekunder efter utvisningen var slut. Joakim Thelin gjorde sitt nionde mål med ett snyggt avslut med backen som skymning, assist Piispanen/Youds. Men det var inte slut på utvisningarna där. Nästa som drabbade IKO var av det billigare slaget och blev kostsam. Seriens bästa pp-lag som övat några gånger ikväll behövde bara 16 sekunder den här gången så var man i ledningen igen, målskytt Daniel Viksten. Det var rätt så irriterat på isen och med halvminuten kvar av perioden rök Oskar Nilsson och målskytten Gustav Rydahl ihop och båda blev utvisade för andra gången. Skotten i perioden i bortafavör 5-9.

Tredje perioden blev händelserik och utvisningarna fortsatte hagla och det blev inget riktigt ordnat pp-spel heller. IKO var det spelförande laget och skapade en hel del lägen. Arsi Piispanen dribblade sig fram till ett fint läge och fick med sig en straff, som Rickard Palmberg dock inte lyckades sätta. Men Palmberg fick retroaktiv utdelning bara två minuter efter straffen, då i spel fyra mot tre. Han stod bra placerad och direktsköt efter ett par snabba passningar från Després och Youds. Precis innan hade IKO spel fem mot tre på gång men åkte själva på en utvisning. IKO pressade på för tre poäng men matchen gick till förlängning. Även där blev det dramatiskt och utvisningar åt båda håll. IKO fick spela fyra mot tre i nästan två minuter och det avlöstes av samma spelövertag för FBK och här avgjordes matchen. Daniel Viksten fick kanonträff upp i krysset med lagets första skott i overtime och packade in extrapoängen med hem till Karlstad. Skotten i tredje perioden 12-7, i Sudden 5-1 och totalt 30-24.

Matchens lirare blev poängkungen Marcus Nilsson med 1+2 ikväll och Joakim Thelin med sitt nionde mål, samt hemmalagets slitvarg John Dahlström med som vanligt uppoffrande box play-spel och dessutom en assist ikväll.

Övriga matcher den här tisdagsomgången nummer 45 med drygt två veckor kvar av grundserien i SHL; Djurgården-Brynäs 3-2 Frölunda-Leksand 2-5, Malmö-Linköping 3-4 ot, Rögle-Örebro 3-0, Skellefteå-HV71 2-1, Växjö-Luleå 1-3. IKO är resten av veckan på resande fot med bortamatcher mot Luleå (torsdag) och Djurgården (lördag) och nästa hemmamatch är om en vecka mot Örebro. Leksand som alltså vann mot Frölunda gick förbi i tabellen och är en poäng före.

IK Oskarshamn - Färjestad BK 3-4 (1-2, 1-1, 1-0, 0-1)
03.40 0-1 Marcus Nilsson (Gustav Rydahl, Daniel Viksten)
10.44 1-1 Pontus Netterberg (John Dahlström, Oskar Nilsson)
18.03 1-2 Gustav Rydahl (Lukas Ekeståhl-Jonsson)
36.03 2-2 Joakim Thelin (Arsi Piispanen, Ben Youds)
38.36 2-3 Daniel Viksten (Marcus Nilsson, Per Åslund), spel 5 mot 4
53.35 3-3 Rickard Palmberg (Simon Després, Ben Youds), spel 4 mot 3
64.35 3-4 Daniel Viksten (Jonathon Blum, Marcus Nilsson), spel 4 mot 3
Skott: 30-24 (8-7, 5-9, 12-7, 5-1)
Utvisningar: IKO 8x2, Färjestad 8x2
Domare: Mikael Andersson, Andreas Harnebring
Publik: 2874

Highlights från matchen:

Video från presskonferensen med tränarna Peter Popovic och Fredrik Hallberg efter matchen:

Bilder från matchen:
Foto: Suvad Mrkonjic, Bildbyrån och Claes Svensson.