Joakim Nygård återvänder till Färjestad BK
Publicerad: 2021-05-28
Lagbygget
Tröja nummer 11 har legat och vilat och väntat sedan den korta sejouren i höstas. Nu klär Joakim Nygård åter på sig sin gröna tröja och sällar sig till den återvändande skaran.

– Jag kommer hem för att jag vill vinna med Färjestad BK, säger han.

Sejouren i NHL och Edmonton Oilers blev inte riktigt som det var tänkt. Skador, covid och klent med speltid gjorde att äventyret i NHL fick stanna i och med uttåget mot Winnipeg Jets. Men att han åkte är inget han ångrar.
– Det har varit kul, bortsett från att jag inte fått spela så mycket som jag önskat. Jag och familjen har trivts bra här borta så att vi nu vänder hem är inte att vi inte trivs här. Beslutet är taget på sportsliga grunder och de grunderna är att jag vill vara med på den här resan Färjestad nu är på gång att göra, menar Nygård.

Men det var inget lätt beslut att ta då det inte saknades anbud från andra håll.
– Jag har haft lite att ta ställning till och det har därför inte varit ett lätt beslut. Familjen har som sagt trivts här borta och vi skulle säkert ha kommit att trivas på en annan plats också om det nu skulle ha blivit så. Men att få komma hem och spela med mina kompisar lockar och hela satsningen som Färjestad gör lockar att få vara en del av.

En av de önskningar han hade för att komma hem just nu var ett långt kontrakt. En önskan som blev verklighet då kontraktet är skrivet över, med FBK-mått mätt, rekordlånga sex år utan några klausuler inblandade.
– Jag ville ha ett långt kontrakt och det har jag fått. Har hela tiden känt att jag någon gång kommer att spela i Färjestad igen, men kanske inte trodde att det skulle bli just nu. Men med det sagt så har jag hela tiden sagt att när jag kommer hem så kommer jag hem – och hemma i hockeyvärlden är Färjestad BK. Det känns oerhört skönt att ha det klart och jag är glad, lycklig och stolt att än en gång få vara en del av den här klubben, säger Nygård.
{!B}

Nu när de fyra, på förhand kallade, önskevärvningarna är på plats är det såklart en glad Peter Jakobsson som kan se fram emot en spännande säsong med sitt nya lagbygge.
– Först och främst så är vi superglada att Jocke kommer hem till oss igen. Vi vet att vi får hem en kille som är en stjärna i vår liga och som bidrar med så mycket till vårt lag. Men sen vill jag nog säga att lagbygget är inte mitt utan vårt. Då menar jag alla i vår organisation som dragit sitt strå till stacken, fantastiska partners som stöttat oss med hela sitt hjärta, våra medlemmar och alla andra supportrar som på ett eller annat sätt har ”chippat in” under säsongen. Det är det som gett oss fundamentet att göra den här satsningen, vilket nu ger oss möjligheten att bjuda tillbaka genom att ställa ett starkt lag på banan, säger Jakobsson.

Under gårdagen presenterade regeringen de planerade lättnaderna gällande bl a publik på arenorna. Går allt bra så går det nu att drömma om en välbesökt hemmapremiär.
– Jag blir på riktigt tårögd när jag tänker på det. Tänk att få se de här killarna åka in i vår arena med massor av folk på läktarna. Det blir nog svårt att hålla ögonen torra då, medger Jakobsson.
{!A}

Om lagbygget givits förutsättningar av de nyss nämnda så har ju själva värvningsförfarandet i mångt och mycket hjälpt sig själv.
– Killarna har ju pratat med varandra under året och någonstans triggat varandra till att komma hem. Det började det med en, sen kom tvåan osv. Det gav ringar på vattnet och det finns såklart många faktorer som spelar in för att allt ska klaffa. En viktig sak är ju att de vill spela med varandra och de vill göra det i Färjestad. Sedan ska man inte glömma att Johan Pennerborn är en viktig pjäs i hela det här. Alla har haft ”Pennan” tidigare och vet vad de får och vad han kräver. De vill spela för honom, och att Johan med sitt ledarskap och det sätt han och hans team skapar en miljö för killarna att trivas i är en supernyckel i det här. Det gör oss glada såklart, menar Jakobsson.

Hur har snacket gått?

– Vi har snackat såklart. Sen är det ju någon som snackat mer än andra, så kan man väl säga, skrattar Nygård.

Pratar vi om 10:an?

– Han har legat på, kan man säga.
{!C}

För Nygård med familj väntar en liten semesterperiod i Kanada innan man sätter sig på flyget för att åka hem.
– Vi ska till att börja med åka till en nationalpark som heter Banff som ligger några timmar från Edmonton. Vi hyr en lägenhet där och ska se oss omkring lite. Vi har inget satt datum när vi kommer hem utan vi tar det lite lugnt här en stund och passar på att uppleva lite när vi ändå är här, säger han.

Men när han väl har landat så är det allt annat än lugnet som väntar.
– Nu har vi ett kanonlag på papperet, men det räcker inte. Vi ska komma ihop som grupp, ställa hårda krav på varandra och därifrån lyckas med det vi alla vill. Det håller liksom inte att bara ha en massa bra spelare i en trupp – jobbet måste göras. Däremot har vi förutsättningarna för att lyckas och ingen kommer att tillåtas att inte göra jobbet. Det är många ledargestalter i den här gruppen och vi måste ta och ge ris och ros. Det får liksom inte spela någon roll om det är din bästa kompis som inte gör jobbet. Vi måste vara raka och tydliga med kravet på varandra, men det ser jag inte som några problem – mer som en styrka i gruppen att de pjäserna finns där.

Och det slutgiltiga målet är givet även för Joakim Nygård.
– Jag kommer hem för att vinna guld med Färjestad BK. Jag kommer hem för att betala tillbaka det stöd och förtroende som jag fått av klubb och fans under hela min FBK-karriär. Jag vill vinna det där guldet för alla fans, för Karlstad och hela Färjestad och för mig själv. Det var alldeles för längesen nu. Men vägen dit är kantad av jäkligt hårt jobb och vi kommer inte att få någonting gratis. Vi kommer att få slita hårt och det kommer vi att göra. Ingen i det här laget kommer att tillåta något annat, avslutar Nygård.

Den här artikeln fick våra medlemmar tidigare via e-post. Vill du också ha de stora nyheterna direkt i din mailkorg, och samtidigt bli en viktig del av Färjestad BK - bli medlem!

{!D}

Kommunikatör Stefan Eriksson