Lördag Lör 3 September Sep
Söndag Sön 4 September Sep
Fredag Fre 9 September Sep
Lördag Lör 10 September Sep
Söndag Sön 11 September Sep
Lördag Lör 17 September Sep
Torsdag Tor 22 September Sep
Lördag Lör 24 September Sep
Tisdag Tis 27 September Sep
Torsdag Tor 29 September Sep
Lördag Lör 1 Oktober Okt
Tisdag Tis 4 Oktober Okt
Torsdag Tor 6 Oktober Okt
Fredag Fre 7 Oktober Okt
Lördag Lör 8 Oktober Okt
Tisdag Tis 11 Oktober Okt
Torsdag Tor 13 Oktober Okt
Lördag Lör 15 Oktober Okt
Tisdag Tis 18 Oktober Okt
Torsdag Tor 20 Oktober Okt
Lördag Lör 22 Oktober Okt
Tisdag Tis 25 Oktober Okt
Torsdag Tor 27 Oktober Okt

SHL Pride Week vinner pris i QX Gaygala

1 mars 2021 09:12

Hockey är för alla – och det var det SHL Pride Week ville belysa i februari förra året. Nu prisas SHL:s och Sportbladets gemensamma satsning. Initiativet har fått QX pris ”Keep up the good work”. ”Fantastiskt roligt. En ära och ett kvitto på att det vi gör är viktigt”, säger Djurgårdens målvakt Mantas Armalis.


I februari förra året valde SHL och Sportbladet att göra en gemensam och historisk satsning. För första gången genomfördes SHL Pride Week, där syftet var att lyfta HBTQ-frågor och visa att hockey är för alla. Initiativet har hyllats av många och nu har SHL Pride Week även prisats. Det handlar om QX Gaygalas pris ”Keep up the good work”.

– Det känns framförallt roligt. På något sätt visar det att kampanjen fick uppmärksamhet och att den var uppskattad. Man blir otroligt glad, säger Luleås Karl Fabricius, 38.

Vanligtvis anordnas QX gaygala varje år där priserna delas ut, men på grund av coronapandemin blev det ingen gala 2021. I QX marsnummer presenterades dock pristagarna och SHL Pride Week blev alltså en av vinnarna.

– Fantastiskt roligt. Väldigt kul att det har blivit så uppskattat av gaycommunityt också. Det här är en ära och ett kvitto på att det vi gör är viktigt, säger Djurgårdens målvakt Mantas Armalis, 28.

Varför tror du att SHL Pride Week blev så lyckat?

– Hockeyn anses av många vara en tuff miljö och det kanske är lite tabu att prata om den här typen av frågor i sådana miljöer. Att vi från högsta led tar tag i det här och verkligen visar vad det är som gäller är jättebra, säger Armalis och fortsätter:

– Jag har pratat med lagkamrater kring hur de tror att de skulle reagera om någon kom ut som gay och svaren jag har fått är att det inte skulle vara ett problem, utan snarare något man som lag sluter upp kring och att det gör laget starkare, säger Armalis.

SHL Pride Week pågick under en vecka i februari förra säsongen och alla lag i ligan hade minst en spelare som var Prideambassadör. Veckan kulminerade i en Prideomgång på lördagen den 15 februari där exempelvis domarna bar regnbågströjor och spelarna tejpade sina klubbor i regnbågsfärgad tejp.

– Jag minns det var lite saker under veckan och sedan var finalen själva Prideomgången. Jag tycker att det var väldigt häftigt, säger Örebros Christopher Mastomäki, 24.

– När alla går ihop gemensamt och tar ställning blir det en otrolig kraft. Sedan kan man göra det på olika sätt, men just den där lördagsomgången var häftig. Att hela SHL tillsammans gjorde det ställningstagandet. Det gav ett oerhört bra signalvärde till hela samhället. En riktig hockeyfest, säger Mastomäki.

Han får medhåll från Karl Fabricius, som trycker på att ligan och klubbarna måste fortsätta att jobba med de här frågorna.
– Bara för att man har gjort det en gång löser det ingenting, utan det gäller att vara konsekvent. Man skulle kunna göra en Pride Week igen eller kanske bara göra det för en match. Det är en jättebra och viktig fråga att fortsätta jobba med. Jag tror inte att det är något problem att få med alla lag att göra liknande grejer framöver, säger Fabricius.

Djurgårdens Mantas Armalis är inne på samma spår.
– Det är lite som priset säger: ”Keep up the good work”. Vi måste fortsätta med det arbete vi gör. Förhoppningsvis ska det här leda till att fler känner att de kan vara sig själva i hockeymiljön. Ett drömscenario hade varit om någon vågar komma ut inom SHL, allsvenskan eller var som helst inom svensk hockey, säger Armalis.

Om du utvecklar, varför skulle det vara ett drömscenario?

– Det hade varit drömscenario för att vi dels får se om det faktiskt hade funkat och dels ger det oss chansen att visa att det vi pratar om inte bara är en massa skit. Samtidigt innebär det att någon vågar komma ut, vilket betyder att miljön har blivit tillräckligt trygg för att personen ska göra det, säger Mantas Armalis.

SHL pride Week gjordes i samarbete med SHL och Sportbladet.
– Inkludering är allas ansvar men att tillsammans med SHL och flera hockeystjärnor vara förebilder och ta ställning för att fler ska våga vara sig själva, inte minst för unga, är inspirerande, säger Katarina Koritz, Affärschef på Sportbladet.

Samtliga vinnare i årets QX-gala kommuniceras under söndagskvällen på QX.se. Anders Öhrman, chefredaktör QX och ansvarig för QX-galan, gläds över arbetet för en mer inkluderande idrott.

– SHL Pride Week är verkligen ett fantastiskt initiativ och oerhört viktigt. Jag både hoppas och tror att SHL Pride Week kan få unga hbtq-personer som spelar hockey att känna sig mer välkomna och inkluderade i en idrott som idag uppfattas som både konservativ och heteronormativ, så stort grattis, säger Anders Öhrman.

SHL vinner ju i kategorin ”Keep up the good work” – hur kommer det att tas vidare av ligan och klubbarna?

– Det känns så otroligt hedrande och en uppmaning att fortsätta för vi är på rätt väg! Arbetet kommer fortsätta dels genom att arbeta internt i våra organisationer med utbildning och utveckling, och också tillsammans med vår fantastiska publik och partners göra aktiviteter som kommer synas och skapa förändring. För viljan och engagemanget finns – det råder ingen tvekan om! säger Johanna Hemming, chef varumärke, kommersiella rättigheter och kommunikation på SHL.