Stekehete Viksten matchvinnare mot Oskarshamn

25 februari 2020 22:46
Eftersnack

Från defensiv specialist till Färjestads hetaste målskytt, Daniel Viksten har haft en stark men märklig säsong. Borta mot Oskarshamn stod han för lagets två sista mål vid 4-3-segern.
– Det flyter på bra ihop med "Lilliz" och "Gurra", konstaterar Viksten.


Oj, vilken match förstakedjan med Gustav Rydahl, Marcus "Lilliz" Nilsson och Daniel Viksten gjorde borta mot Oskarshamn. Trion stod för alla fyra målen vid 4-3-segern och skapade chanser i nästan varje byte. "Lilliz" inledde med 1-0 och Rydahl gjorde 2-1 i första perioden. Sen klev Viksten in genom att sätta 3-2 i andra perioden och avgöra med sitt 4-3 i förlängningen, båda i powerplay.
– Skönt att vi kunde göra några mål både i powerplay och i fem mot fem, säger Viksten.
Vad säger du om dina mål i powerplay?
– Vid 3-2 så fick jag som vanligt ett fint pass från "Lilliz" men jag fick inte tag i pucken riktigt, kunde inte skjuta direkt utan var tvungen att ta emot den, säger han.
– Jag såg att målvakten stod långt in i målet så jag siktade högt och fick en skön träff.
Skön träff blev en skön fullträff, pucken satt stenhårt i det bortre krysset!
Matchen gick till förlängning där Oskarshamn först fick powerplay.
– Vi gjorde det bra i spel tre mot fyra och lyckades vända på det när vi fick spela fyra mot tre. När (Jonathon) Blum passade till mig så hade jag bra koll på målvakten och visste att jag skulle skjuta högt för att han var lite låg.
Viksten laddade iväg ett rejält slagskott och pucken satt stenhårt under ribban och matchen var vunnen, FBK tog med sig bonuspoängen hem till Karlstad.
Nöjd med två poäng?
– Både och, vi borde kunna stänga igen matchen i tredje men det kunde blivit bara en poäng där i förlängningen när de hade powerplay. Så det var starkt med två poäng till slut ändå.

När Daniel Viksten anslöt från Örebro 2018 var det som målskytt och poängörare. Under förra säsongen halkade han neråt i hierarkin och under hösten denna säsongen befann han sig i en defensiv fjärdekedja. Den otroligt laglojale forwarden har en enorm kapacitet och fick inte nog med beröm för det stenhårda arbetet.
När skyttekungen Michael Lindqvist blev skadad och borta för resten av säsongen har han fått chansen ihop med spelgeniet "Lilliz" Nilsson och murbräckan Gustav Rydahl. Och som han har tagit vara på den möjligheten, på 16 matcher tillsammans har Viksten gjort 16 poäng, fördelat på 9 mål och 7 passningspoäng.
– Det flyter på bra ihop med "Lilliz" och "Gurra", konstaterar Viksten nöjt.
– Skönt att leverera när man får spela i förstalinen och i powerplay igen!

Att Viksten är lagets hetaste målskytt, fyra mål och två assist på de tre senaste matcherna, råder det inga tvivel om. Nu har han bara 4 mål och 6 assist kvar till sin rekordnotering från Örebro för fyra år sen. Fortsätter du så här så når du dit.
– Nja, det är inget jag tänker på, fokus måste ligga på att vi gör det vi ska på isen och behäller andraplatsen i tabellen, avslutar han.