Den lille är nu störst av alla

26 februari 2020 15:30
personligt

Med gårdagens assistpoäng skrev Marcus ”Lilliz” Nilsson in sig Färjestad BKs rekordböcker. Nu har han rekordet över flest assist över en säsong.

– Fränt! Det är väl ett bra ord, fränt. Att ha ett klubbrekord i en så stor klubb som Färjestad är lite mäktigt ändå, säger han själv.


Det är många prominenta namn han petat undan för att själv hamna överst i listan. Thomas Rhodin hade länge rekordet (satt 06/07) på 36 assist. Säsongen 17/18 så klev Johan Ryno förbi och satte nytt rekord på 37. Men nu är det alltså en ny herre på täppan.
– Rekordet är ju en grej, men den stora orsaken till att det går såpass bra nu stavas ju förtroende. Tränarna tror på mig, jag får spela mer och ta mer ansvar i powerplay för att säga något. Där ramlar det ju in några poäng när man får vara med och styra. Sen har jag spelat med ruskigt skickliga spelare som kan ta vara på mina passningar. Det är många som ska känna sig delaktiga i det här, säger Nilsson ödmjukt.


Men som så ofta vid framgång så finns det en djupare orsak - att man trivs med livet i stort. Som nybliven pappa har Marcus fått en annan syn på livet och har hittat en fin harmoni i sig själv.
– Det är klart att det är skillnad. Det är lättare att koppla bort själva hockeyn och allt omkring när man vet att det finns en liten krabat att krama när man kommer hem. Brukar allt väcka henne ibland på morgonen också så man får sig ett ”môragos”,ler han.


Han skiner upp när vi pratar om Stella. Det är så hon heter, den nu sju månader gamla människan.
– Hon har börjat krypa nu så det går inte att sitta still och lata sig lika lätt som innan. Nu är det nyfiket och full fart där hemma, säger han.

Men det är inte bara hemmavid som det är full fart. Marcus själv har en helt annat speed i kroppen den här säsongen jämfört med tidigare år.
– Jag har tränat mycket explosivitet under uppbyggnadsfasen och det har gett resultat. Pigg i skallen och pigg i benen, då går det undan vet du, skrattar han.


Med sju omgångar kvar så finns det fortfarande saker i spelet som man som lag jobbar stenhårt för att få dit man vill. Rögle i morgon blir ännu ett tufft test i kampen om att behålla tabellplaceringen.
– De är lite som oss som lag. Riktigt bra offensiv, bra i powerplay men som ibland kanske ställer till det lite för sig. Vi jobbar hela tiden med att minimera våra misstag och på så sätt få ett bättre tryck på våra motståndare. Kan vi utnyttja deras misstag i morgon så har vi en bra chans. Men då vi spelar ett spel som påminner om varandras så tror jag det kan bli en riktigt sevärd hockeymatch här i morgon kväll. Vi går ju givetvis för vinst, säger han.


Publiksiffran i morgon blir ännu en närmare 8000 åskådare.
Ett stöd som känns ända ner på isen.
– Helt klart en av anledningarna till att vi är tunga att möta på hemmaplan. Älskar dånet i huset när vi gör mål och ser fram emot några dån i morgon också, avslutar han.