2020-talet

2020-2021

En säsong man helst vill glömma på alla sätt och vis.Coronapandemin låg som ett lock över världen, och givetvis också över SHL och Färjestad BK.Den sista omgången från året innan blev ett facit över hur den här säsongen kom att se ut – på läktarna.

Serien spelades inför i stort sett tomma läktare, och det var helt enkelt inte det samma. Personalen korttidspermitterades som en åtgärd för att rädda både jobben och föreningen då intäkterna naturligt sjönk drastiskt i och med publikbortfallet.

Det blev också en säsong med mycket pusslande i spelschemat. Ingen match kändes säker då det på matchdag kunde ha upptäckts smitta i något av lagen och det fick ställas in.

Rent sportsligt blev det en tung säsong för Färjestad BK. Efter år av uppgång blev det bara en åttondeplats när de 52 omgångarna var spelade. Vi tvingades till spel i åttondelsfinal där vi mötte Malmö Redhawks. Vinst med 3-1 på bortaplan, och en förlängningsvinst hemma gjorde att det var klart för kvartsfinal.

Där ställdes vi mot seriesegraren Växjö Lakers. Upplägget för säsongen var så att de två första matcherna spelades i Växjö, de två följande i Karlstad.

Trots den skrala säsongen, spel i åttondelen, så var Färjestad det bättre laget i båda matcherna i Växjö. Dock var det hemmalaget som stod som vinnare i båda efter en förlängningsvinst  (4-3) och den andra med 5-4.

Med tanke på det spelmässiga övertaget så var det såklart ett stukat lag som rullade hem från Småland. I den tredje kvarten var Växjö bättre och kunde vinna med 3-0, och i den fjärde så tömde hemmalaget det som fanns och tog matchen till förlängning. Avgörandet kom först i den femte perioden då Fredrik Karlström satte punkt för en på många sätt tråkig säsong där vi fick se Gereon Dahlgren och Peter Popovic ersättas under vårsäsongen. Pelle Prestberg och Thomas Rhodin ersatte som assisterande tränare.

*****

Juniorlagens säsonger stängdes ned redan på hösten, likaså damernas.

2021-2022

Hemvändarnas säsong!

Ett på förhand guldtippat lag hade en trög höst. I alla fall mot det som förväntades av lagbygget. Mikael Wikstrand och Linus Johansson hade kommit hem från Ryssland, Marcus Nilsson från Schweiz, och för att addera lite muskler så gjordes det också plats i truppen för Jacob de la Rose som efter sju säsonger i NHL ville flytta hem. Många spelare fanns också kvar, vilket gjorde att truppen på förhand såg ut som ett drömlag på papperet.

Det fanns spår av corona kvar i samhället och säsongen var inte helt fri från restriktioner. Sportsligt gick det minst sagt sådär efter förväntningarna. Målvaktsparet som startade säsongen (Henrik Haukeland och Jesper Eliasson) var inte det samma som avslutade. Dennis Hildeby plockades upp från J20 och in hämtades Domink Furch för att täta upp bakåt.

General Manager Peter Jakobsson fick lämna sitt uppdrag och ersattes av Rickard Wallin. En bit in på det nya året fick också tränaren Johan Pennerborn gå och in kom istället Tomas Mitell.

Med lite taktiska förändringar började ”Mitellhockeyn” att skörda poäng, och när tabellen skulle räknas ihop efter 52 omgångar klarade Färjestad precis att knipa den sjätte och sista platsen direkt till kvartsfinal. Där stod Skellefteå AIK och väntade i en kvartsfinal som expertisen redan på förhand hade räknat hem – till Skellefteå.

Fyra raka förluster under seriespelet, och det var inte speciellt många som förväntade sig det som komma skulle.Den första kvarten spelades i Skellefteå. Det var ett Färjestad som kom ut till matchen i samma tröjor som vanligt, men med ett helt annat spel och inställning innanför dräkten. Det fysiska spelet överraskade Skellefteå och Victor Ejdsell kunde på ett retsamt sätt vinna den första matchen åt Färjestad då han avgjorde med någon minut kvar att spela.

En ”stulen” match och hemmafavören var i FBK-ägo.Det blev sedan hemmasegrar serien ut. Färjestad hade marinerat motståndet i de fem första matcherna, och när det var dags för middag och avgörande var det både mört och relativt lättuggat. Michael Lindqvist satte både 1-0 och 2-0 i den första perioden innan Rydahl, Ejdsell och Lennström fullbordade tillställnigen med varsitt. 5-0 i den sista matchen och 4-2 totalt och nu väntade Rögle i semifinalen.

Förhandssnacket var likt det innan kvarten. Skulle Färjestad orka nu efter manglingen med Skellefteå. Dessutom saknades Mikael Wikstrand som skadade sig under kvartsfinalserien.Men scenariot upprepade sig. En stulen match direkt i Ängelholm bäddade för hemmafavör även i semin.

Efter den matchen kändes det verkligen som hela Karlstad och Värmland vaknade. Tron var på allvar tillbaka och nu fanns det en känsla av att ”det här kan ju faktiskt gå”.

Den sjätte semin blev en thriller av högsta kvalitet. De la Rose öppnade målskyttet innan gästerna både kvitterade och tog ledningen. Victor Ejdsell hade andra idéer och gjorde två mål och vips hade Färjestad ledningen med 3-2 inför sista perioden. Klockan tickade på och man undrade om det skulle hålla hela vägen. Svaret blev ett stort nej, signerat Adam Edström. Han kvitterade för Rögle med 5:31 kvar och med 2:56 kvar satte Edström också 3-4 och det såg ut som att det skulle bli en sjunde och avgörande match i Ängelholm.

Men matchen var ett drama, och det var långt ifrån slut. Bara 24 sekunder efter Edströms ledningspuck var matchen åter kvitterad. Daniel Viksten styrde in en passning från Theodor Lennström till 4-4 och då var det bra drag i arenan!

Den fjärde perioden blev mållös, och när det gått 10:56 av den femte perioden så var matchen slut och jublet visste inga gränser. Linus Johansson fick en puck från kanten, gick in och vickade lite på höften och drog iväg ett skott som letade sig in bakom Rifalk i Röglekassen. Den 21:a SM-finalen var ett faktum och där väntade Luleå.

Här är det lika bra att ta sig ända till slutet direkt. Luleå hade hemmafavör, och med endast hemmavinster i de sex första matcherna så hamnade vi i ett absolut avgörande. En helt avgörande sjunde match om SM-titeln.

Laget bröt resemönstret inför den matchen. Avresa dagen innan och övernattning.

Vid 02:00 på natten ville hemmafansen spexa lite och hade laddat på med ett fyrverkeri för att väcka och störa spelarna. De visste inte då att de redan hade bjudit på guldraketerna.

Väl på arenan var det ett Färjestad som leende tig sig an uppgiften. Hemmaspelarna såg aningen tyngda ut av stundens allvar, och pressen att leverera en guldfest som hemmafansen inte fått sedan 1996.

Det var en jämn match. 50 mållösa minuter innan Jesse Virtanen fick på ett fladdrigt skott som letade sig upp i Lassinantis plockhandskryss. Strax efter hade Luleå en jättechans att kvittera, men pucken gick i ribban. Med två och en halv minut kvar så klev lagkapten Linus Johansson in framför mål. Victor Ejdsell såg detta och levererade en passning som Linus satte i när. Jublet på bortaläktaren var av ren eufori, och när Joakim Nygård kunde sätta trean i tom kasse var det klart.

Färjestad BK tog det tionde guldet och kunde flyga hem som mästare.

Väl på flygplatsen hade hundratals människor samlats för att fira guldhjältarna mitt i natten. Det var en lite försmak på det som väntade denna majdag nummer 13, 2022. Hela Stora Torget i Karlstad var fyllt och jublet var gränslöst när laget ändrade scenen till livetoner från Sven-Ingvars med Oskar Magnusson i spetsen.

*****

Damerna kvalade åter till SDHL men det blev respass i kvalet mot Malmö Redhawks, som även de missade avancemang i ett senare stadie.

2022-2023

HERR
Efter en säsong där vår fantastiska publik äntligen fick återvända till Löfbergs Arena kan vi konstatera att den bjöd på en del skadeutmaningar. Trots det tillsynes ständiga pusslandet från ledarteamet placerade vi oss tillslut 3:a i grundserien men åkte tyvärr ut mot Frölunda HC i den 7:e och avgörande kvartsfinalen. Sett till säsongen som helhet var prestation god där många spelare tog stora kliv i sin utveckling och växte in i SHL-kostymen på ett bra sätt.

DAM
Under säsongen var det även mycket positivt som hände för vårt damlag. Genom en väldigt god sammanhållning i gruppen, en väl förberedd uppladdning genom en bra sommarträning gick vi obesegrade genom hela hösten och vann NDHL DamEttan Västra genom 20 (!) raka segrar. Väl i allsvenskan fortsatte framgångarna där vi slutade på en 2:a plats. Tyvärr tog säsongen slut i Play Off till SDHL genom förlust mot Skellefteå i 0-2 i matcher. 

JUNIOR
Juniorsidan inkluderar U16-U20 där alla tre lagen under den gånga säsongen tagit kliv i sin respektive utveckling. U16 slutade på andra plats i serien men åkte ut i första rundan av SM-slutspelet genom att sluta 3:a i gruppen. U18 vann både Region Väst under hösten och sedermera J18 Nationell Södra under våren, men åkte dessvärre ur i åttondelsfinalen mot Leksand. U20 slutade på en 6:e plats i J20 Nationell under hösten och på 5.e plats i fortsättningsserien under våren. Även de gick till slutspel men åkte ur mot Leksand i åttondelsfinalen.

Glädjande har totalt 15 spelare representerat ett landslag under säsongen!

UNGDOM
Från och med den gånga säsongen har föreningen fått möjlighet att bedriva delar av sin verksamhet på Tingvalla isstadion som stod färdigt med två hockeyrinkar vid säsongstart. Det har skapat fina förutsättningar att fortsätta utveckla verksamhet med fler och bättre träningstider för våra aktiva. Ture Vargs Hockeylekis upp till U13 bedriver nu all sin verksamhet på Tingvalla isstadion. Från U14 och uppåt samt konståkningen bedriver fortsatt sin verksamhet i Löfbergs Arena med tillhörande faciliteter.

Värt att nämna är att för första gången i förenings historia har vi under den gånga säsongen haft ett flicklag i seriespel.

Lagbild 2020/21

Bakre ledet från vänster: Henrik Haukeland, Jonathon Blum, Jacob Peterson, Oskar Bäck, Olle Lycksell, Jesse Virtanen, Arvid Holm, Per åslund, Victor Ejdsell, Gustav Rydahl, Pontus Widerström, Jens Westin, Linus Arnesson, Oscar Lawner, Martin Johansson, Jacob Nilsson, Jesper Eliasson. Främre raden från vänster: Carl Jakobsson, Albin Eriksson, Adam Ginning, Michael Lindqvist, Sebastian Erixon, Daniel Viksten, Albert Johansson, Vojtech Mozik.

Lagbild 2021/22

Målvakter: Dominik Furch, Dennis Hildeby
Backar: Anton Berglund, Adam Ginning, Mattias Göransson, Albert Johansson, Theodor Lennström, Joel Nyström, Jesse Virtanen, Jens Westin, Mikael Wikstrand
Forwards: Jacob de la Rose, Victor Ejdsell, Lucas Forsell, Carl Jakobsson, Linus Johansson, Martin Johansson, Oscar Lawner, Michael Lindqvist, Patrik Lundh, Joakim Nygård, Marcus Nilsson, Gustav Rydahl, Daniel Viksten, Pontus Widerström, Per Åslund.

Lagbild 2022/23

Bakre ledet från vänster: Marcus Westfält, Carl Jakobsson, Henrik Björklund, Max Lindroth, Ville Pokka, Lucas Forsell, Mattias Göransson, augusti Thornberg.
3:e ledet från vänster: Oscar Lawner, materialförvaltare Fredrik Sundin, Patrik Lundh, Anton Berglund, Axel Bergqvist, Marcus Nilsson, Joel Nyström, materialförvaltare Joakim Andersson, Michael Lindqvist.
2:a ledet från vänster: Dennis Hildeby, fystränare Richard Kalenius materialförvaltare Arto Mäntymäki, Mikael Wikstrand, Jens Westin, Theodor Lennström, Daniel Viksten, sjukgymnast Mattias Hell, naprapat Oskar Strandlund, Matt Tomkins.
Sittande från vänster: Victor Ejdsell, assisterande tränare Pelle Prestberg, assisterande tränare Thomas Rhodin, Linus Johansson, sportdirektör Rickard Wallin, Joakim Nygård, huvudtränare Tomas Mitell, målvaktstränare Maciej Szwoch, Per Åslund.